Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

federalno ministarstvo

Benzinske pumpe najavile poskupljenje dizela

cijene goriva
Foto: Pixsell
Ilustracija

Gorivo u FBiH jeftinije u odnosu na prethodni mjesec, slijedi poskupljenje dizela

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine za premium bezolovni benzin 95 trenutno iznosi 2,63 marke po litru, dok je za dizel 2,57 marke po litru.

Prosječna maloprodajna cijena premium bezolovnog benzina 95 niža je za 3,66 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je cijena dizela niža za 1,91 posto, potvrđeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.

Nadalje, benzinske pumpe su od 26. do 28. juna Federalnom ministarstvu trgovine dostavile 351 obavijest o promjeni cijena i marži, a većina se odnosi na porast cijene dizela i to za 0,05 maraka po litru.

Maksimalne marže

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate.

Navedenom Odlukom gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se još od 3. aprila 2021. godine.