prijeti im val stečajeva

Benzinske pumpe u Njemačkoj na rubu su propasti

benzinska-pumpa (2)

U Njemačkoj su cijene goriva dosegle istorijski vrhunac. Benzin u prosjeku stoji oko 1,80 eura dizel oko 1,60

Njemačkim benzinskim pumpama uz granicu s Poljskom prijeti val stečajeva zbog intenzivnog odlaska njemačkih vozača po nabavku goriva u Poljsku gdje je ono znatno povoljnije, javljaju njemački mediji u ponedjeljak.

“Prodaja goriva u blizini granice je u januaru prepolovljena. istodobno poljske benzinske pumpe bilježe porast prometa od preko 50 posto”, kaže Juergen Ziegner, direktor Središnjeg saveza vlasnika benzinskih pumpi u Njemačkoj za dnevnik “Die Welt”, prenosi Hina.

Njegovo udruženje smatra da je od 300 do 400 benzinskih pumpi smještenih u blizini njemačko-poljske granice ugroženo od mogućeg stečaja.

Razlike u cijeni goriva su velike: benzin je u Poljskoj i do 60 centi po litri povoljniji nego u Njemačkoj, dizel oko 40 centi.

Ziegner govori o tomu kako je gorivo uvijek bilo povoljnije u Poljskoj ali da su sada razlike dosegle vrhunac.

Razlog tome je nedavna odluka poljske vlade o ukidanju poreza na dodanu vrijednost na mnoge proizvode pa tako i na gorivo.

Ziegner i njegova interesna udruga zatražili su od vlade hitnu pomoć za crpke u saveznim pokrajinama Mecklenburg – Prednje Pomorje, Brandenburg i Sasku koje graniče s Poljskom.

“Koncentracija benzinskih pumpi u ovim saveznim pokrajinama je ionako niska. Mi se moramo pobrinuti da ne bude još niža”, rekao je Ziegner.

U pismu ministrima finansija i ekonomije Udruga vlasnika benzinskih pumpi traži strukturnu pomoć “barem do ljeta” kada bi poljska vlada trebala ukinuti subvencije tj. ponovno vratiti porez na dodanu vrijednost pa se smatra da će se nakon toga i smanjiti broj onih koji toče gorivo u Poljskoj.

U Njemačkoj su cijene goriva dosegle istorijski vrhunac. Benzin u prosjeku stoji oko 1,80 eura dizel oko 1,60.

Prije godinu dana prosječna cijena dizela je bila nešto ispod jednog eura.