Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Semberija

Berba paprike u punom jeku, prinos ove godine veći za 10 posto (VIDEO)

berba

Zadovoljni su i otkupnom cijenom, koja je za deset odsto veća nego prošle godine

Na površini od oko sedam dunuma, Fahret Delić ovih dana bere papriku i patlidžan. Iako su na početku bili suočeni s problemima, prinos je dobar, pa svakoga dana uberu i do nekoliko stotina kilograma, javlja BHRT.

“Zadovoljni smo i kvalitetom i prinosom mada je prošle godine, što se mene tiče, bilo dosta bolje”, kaže Fahret Delić, proizvođač paprika.

Zadovoljni su i otkupnom cijenom, koja je za deset odsto veća nego prošle godine.

“Više je nego solidna ove godine, vjerovatno zbog pretrpljenih šteta…ljudi su ostali bez usjeva”, kaže Delić.

Ove godine zadruga Agrofamer ugovorila je proizvodnju tri vrste paprika. Povrće će završiti na preradi u fabrikama širom Bosne i Hercegovine.

“Imamo ugovoren otkup sa 75 kooperanata od 300 tona. Mislim da ćemo uspjeti da isporučimo ugovorene količine prerađivačima i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH”, rekao je Mujo Bogaljević, direktor poljoprivredne zadruge “Agrofarmer” Janja.

Pored sigurnog otkupa, proizvođači mogu kandidovati za podsticaje Agrarnog fonda grada Bijeljina.

“Poljoprivrednim proizvođačima smo na osnovu otkupne cijene planirali deset posto od tržišne cijene za isplatu podsticaja. Maksimalno jedan poljoprivredni proizvođač po osnovu organizovanog otkupa može ostvariti 2.500 KM”, rekao je Zdravko Mikić, Agrarni fond grada Bijeljina.

Prije paprika, proizvođači su sadili industrijski krompir. Zadruga ima obavezu da prati kompletnu proizvodnju, od podjele sadnog materijala do predaje prerađivaču, uz stručni nadzor.