Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Berite jabuke na drugom kraju svijeta za 160€ dnevno

615727-farms

Novi Zeland proizvodi velike količine voća, posebno jabuka i svake godine nailazi na isti problem, a to je nedostatak sezonskih radnika.

Prema pisanju brojnih stranih portala, pretpostavlja se da će im i ove godine nedostajati nekoliko hiljada sezonaca koji bi šest dana sedmično u dvije smjene brali i pakovali kivi i jabuke.

Zavisno od područja na kojem se nalaze voćnjaci, berbe počinju krajem februara i traju do sredine maja.

pear-ladder-picking-picktheworld-800x600

Tamošnji voćari sada traže od svoje Vlade da odobri dolazak većeg broja sezonskih radnika iz cijelog svijeta, koji bi, uz pomoć turističke vize došli na Novi Zeland i pomogli u berbi.

Prema trenutnim propisima, Novi Zeland na godinu smije da primi najviše devet i po hiljada sezonskih radnika. Ukoliko im se ne odobri povećanje, neki proizvođači voća najavljuju da će ili smanjiti proizvodnju ili da neće ulaziti u planirana povećanja zasada.

apple-picker-on-ladder-picktheworld

Kompanije ističu kako se radi naporno, po potrebi i duže od osam sati dnevno, da su berači plaćeni po učinku, te da se dnevno može zaraditi i do 160 eura, naravno u protuvrijednosti novozelandskog dolara. Šanse su veće ukoliko imate vozačku dozvolu.

Novozelandski portal Pickthevorld.org piše kako je u toj državi garantovana najniža satnica, tako da niko ne može zaraditi manje od 14,75 dolara po satu. Neke kompanije organizovale su i Dane otvorenih vrata kako bi potencijalne sezonce upoznale s uslovima, no odaziv nije bio očekivan.

Iz kojeg god dijela svijeta dolazili, poželjno je da sezonski radnici znaju bar osnove engleskog jezika. Važno je i dobro zdravstveno stanje, kao i mnogo drugih pojedinosti.

Ako ste spremni da nakon 30 i nešto sati leta avionom bar na nekoliko mjeseci pronađete posao na bukvalno drugom kraju svijeta, eto prilike, prenosi Agroklub.

Novi Zeland proizvodi velike količine voća, posebno jabuka i svake godine nailazi na isti problem, a to je nedostatak sezonskih radnika.