Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BH-Gas: Gasne interkonekcije ne mogu bez međudržavnih ugovora

bh gas

Tačka Brod u svim razvojnim dokumentima, uključujući i dokumente Energetske zajednice JIE, označena je kao tačka međunarodne interkonekcije između Republike Hrvatske i BiH, te označena kao početak južnoevropskog gasnog prstena – ističe se u saopćenju BH-Gasa.

Ono što je posebno bitno, kako dodaju iz ove kompanije, jeste da je to označeno i kao tačka početka gasovoda koji bi trebao da bude izgrađen do Zenice, čime bi i Federacija BiH preko te tačke osigurala osnovne ciljeve energetske politike – sigurnost snabdijevanja, diverzifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja, te razvoj gasnog tržišta na najpotentnijem pravcu za razvoj gasnog tržišta u BiH.

Iz kompanije BH-Gas su reagirali povodom, kako navode, informacije u javnosti da je jučer u Moskvi na sastanku međuvladine rusko-hrvatske komisije za trgovinsko-gospodarsku i znanstveno-tehničku saradnju najavljeno da će do 10. oktobra biti potpisan sporazum sa Zarubežnjeftom o izgradnji kraka plinovoda kojim bi se iz Hrvatske u Bosanski Brod isporučivao plin, kako bi Rafinerija ubuduće radila na plin.

BH-Gas navodi da se u konkretnom slučaju radi o međudržavnoj gasnoj interkonekciji, te da je nepoznat primjer u svijetu da kompanije dogovaraju i ugovaraju međunarodne gasne interkonekcije, a da je zemlja na koju se to odnosi samo objekt, koji treba da posmatra šta susjedna država radi na njenom tržištu.

– Svim predstavnicima koji su učestvovali na tom sastanku, a posebno hrvatskoj kompaniji Plinacro, koja je hrvatski operator transportnog sistema, jasno je i poznato da se međunarodne gasne interkonekcije ne mogu graditi bez međudržavnih ugovora – ističu iz BH-Gasa.

Tako je naprimjer, Republika Hrvatska svoju interkonekciju sa Mađarskom započela potpisom međudržavnog ugovora o izgradnji gasne interkonekcije između ove dvije države. Ta činjenica, ističu u BH-Gasu, poznata je i predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, a posebno kompaniji Plinacro.

– Ove sedmice, kada je i održan taj sastanak, u toku je i jedan od najvećih energetskih foruma u Evropi, na kojem se raspravljalo i o drugim pitanjima bitnim za vanjskotrgovinsku politiku BiH, ali nam istovremeno nije jasno da u energetskoj politici Bosna i Hercegovina postaje samo objekt susjednih zemalja i kompanija koje isključivo žele da povećaju svoje tržište, neovisno od činjenice da je gasovod od Zvornika do Zenice star gotovo 40 godina, da imamo samo jedan pravac snabdijevanja i da je neminovno da se osigura i drugi pravac, a prije svega uslijed potrebe za sigurnošću snabdijevanja prirodnim gasom – navodi u saopćenju za javnost BH-Gasa koje potpisuje direktor Jasmin Salkić.