Biznis

BH Gas o izjavi Kopača: Neosnovano prozivati bilo koga iz FBiH

31/08/2018

U reakaciji kompanije BH-Gas na izjavu direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača navedeno je da je, kad je riječ o zakonu na nivou BiH o kojem govori Kopač, BH-Gas kroz učešće svojih predstavnika u radnoj grupi dao doprinos u domenu u kojem je bilo moguće kako bi zakon bio odraz obavezujuće legislative Energetske zajednice i EU.

Ističu da je prvobitni tekst zakona kroz godine izrade, u dijelu gasa, sveden na svega pet članova u zakonu, te da je primjedba BH-Gasa bila da se Treći Energetski paket ne može primijeniti kroz pet članova zakona i da tarife i tarifni obračuni, balansiranje, licence, međunarodno predstavljanje i regulator s punim ovlastima treba da bude na državnom nivou.

– Buduće vrijeme će pokazati da je ovaj stav ispravan, jer RS sada putem regulatora u Trebinju vrši nasilje nad jedinim transportnim sistemom u BiH. Zakon o gasu RS je preuzeo sve državne ingerencije, što je vrlo dobro poznato gospodinu Kopaču, ali na žalost svih građana u FBiH, isto ne spominje u svojoj izjavi. FBiH sada i uslovno rečeno i ne treba zakon, jer je RS preuzela (nezakonito) sve ingerencije na jedinoj ulaznoj tački gasa u BiH – Zvornik, te započela regulirati cijene transporta gasa, licencirati, međunarodno predstavljati itd. – saopćeno je iz BH-Gasa.

Dodaju da je BH-Gas u tom cilju, a prilikom zadnjih razgovora u sjedištu Sekretarijata Energetske zajednice, predložio da Bosna i Hercegovina usvoji zakon o gasu koji odgovara takvom zakonu Srbije/Hrvatske/Slovenije ili bilo koje druge zemlje, koja je članica Energetske zajednice, odnosno EU.

Naglašavaju da stoga nema nikakve osnovanosti prozivati BH-Gas ili bilo koga iz Federacije BiH jer su sigurni da bi svi iz FBiH prihvatili usvajanje bilo kojeg zakona iz nabrojanih zemalja, dok je s druge strane otvoreno pitanje zašto RS ne želi preuzimanje zakona o gasu – npr. iz Srbije, a sve radi započinjanja investiconog ciklusa u toj oblasti i kako bi svi potrošači u BiH bili jednoobrazno zaštićeni.

– Potrošači u FBiH i nisu zaštićeni, jer je trenutno na sceni udar na potrošače FBiH iz RS i Srbije preko neprihvatljivih cijena transporta, tačnije preko ucjene da one budu prihvaćene. Sve se to radi s ciljem preuzimanja tržišta u FBiH, i RS upravo i ne odgovara preuzimanja zakona o gasu na državnom nivou, jer bi takvim zakonima bili zaštićeni potrošači na cijeloj teritoriji BiH, uz uslov utvrđivanja jednoobraznog načina tarifiranja na nivou BiH – navedeno je u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.