Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BH-Gas: Po Energetskoj zajednici BiH treba da koristi samo ruski gas

bh gas

Stavom Energetske zajednice o predlaganim gasnim projektima, Bosna i Hercegovina je osuđena na korištenje samo ruskog gasa, rečeno je ove sedmice na pres-konferenciji tog preduzeća.

Po riječima članova uprave BH-Gasa, Energetska zajednica nije proglasila projekt jonsko-jadranskog gasovoda projektom od interesa, kao ni projekte južne konekcije Travnik-Zagvozd (granica Hrvatske) te projekt sjeverne konekcije Brod-Zenica koji bi po mišljenju BH-Gasa bio i ekonomski najisplativiji.

Jedina dva projekta koja po stavu Energetske zajednice jesu od interesa vezana su za snabdijevanje ruskim gasom. To su projekti interkonekcije Srbija-Bugarska i Srbija-Makedonija, naznačeno je na pres-konferenciji.

Ova pres-konferencija, na kojoj su se novinarima obratili članovi uprave kompanije BH-Gas, karakteristična je po dramatičnom upozorenju da Sarajevo već iduće zime može značajno oskudijevati gasom jer se na teritoroji Republike Srpske, na jedinom gasovodu koji prolazi kroz BiH, priprema odvojak (gasa) za Bijeljinu.

– U RS-u imaju formiran regulator koji je dao dozvolu kompaniji Gaspromet Pale, koja nema ni metar gasovoda već upravlja s 19 kilometara gasovoda u vlasništvu Srbijagasa na našem teritoriju, da vrši uslugu transporta. Ukoliko pređe u nadležnost entiteta, oni će moći određivati koliko kapaciteta ide prema Sarajevu, a koliko prema Zvorniku i Bijeljini. Svakako imamo problem jer se na jednu cijev vrši pritisak, a sada žele da nam smanje kapacitet gasa na 1,2 miliona za cijelu FBiH, a toliko potroši samo Sarajevo zimi – rekao je direktor kompanije Jasmin Salkić.

Tehnički gledano, Sarajevo bi u ovim uvjetima moglo doći u nepovoljnu situaciju snabdijevanja ovim energentom u zimskim mjesecima kada je potrošnja velika i zbog toga što se doslovno nalazi na kraju jedinog ulaza gasovoda u Bosnu i Hercegovinu (kod Zvornika), objasnili su predstavnici te kompanije.