Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

BH-Gas: Početak realizacije projekta Južne interkonekcije

16/06/2017

Kompanija BH-Gas izrazila je zahvalnost Vladi Federacije BiH koja je u četvrtak na sjednici prihvatila Informaciju o izgradnji gasovoda „Južna interkonekcija BiH i Hrvatske“ i usvojila zaključak, čime započinje realizacija tog projekta.

Projekt izgradnje “Južne interkonekcije” proglašen je strateškim projektom za FBiH kojim se osigurava snabdijevanje, diversifikacija izvora snabdijevanja i razvoj tržišta prirodnog gasa u FBiH. To je, kako navode iz BH-Gasa, početni korak nastavka izgradnje gasovoda Zenica-Travnik-Novi Travnik-Posušje-Zagvozd.

BH-Gas je u saradnji sa Vladom Federacije BiH i premijerom Fadilom Novalićem osigurao sredstva za izradu konačne studije izgradnje gasovoda, projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Istovremeno, u proteklom periodu obavljeni su i razgovori sa potencijalnim kreditorima koji su izrazili interes za finansiranje tog projekta.

Također, potpisano je Pismo namjere sa hrvatskom kompanijom Plinacro o realizaciji i izgradnji plinovoda na teritoriji Republike Hrvatske do granice sa BiH, u cilju interkonekcije transportnih gasnih sistema dviju susjednih zemalja.

– BH-Gas je nakon godina u kojima su bili zaustavljeni svi razvojni projekti u gasnom sektoru uspio da za samo nekoliko mjeseci učini taj projekat fizibilnim, kako investitorima, tako i partnerima u BiH i regiji. Svakako da segment koji je ključan jeste da BH-Gas i Vlada Federacije BiH pokazuju spremnost da FBiH ne ovisi samo od jednog ulaza prirodnog gasa na Zvorniku, već da se ovim novim ulazom prirodnog gasa osigura snabdijevanje gasom i otkloni mogućnost ucjena na Zvorniku, kao i da se spriječe mogući tehnički problemi u transportu gasa, a sve zbog slabog održavanja gasovoda na pravcu Zvornik – Kladanj, kojim upravljaju kompanije iz RS-a – navode iz BH-Gasa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.