BH-Gas uputio otvoreno pismo hrvatskoj kompaniji “Plinacro”

bh gas

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić uputio je otvoreno pismo hrvatskoj kompaniji “Plinacro” u kojem ističe da je njihova dugogodišnja saradnja bila više nego korektna, ali da je sada narušena jer izjave iz kompanije”Plinacro” zbunjuju javnost i iznesenim tvrdnjama ova kompanija opravdava projekt pretvaranja produktovoda u “plinovod”.

Salkić napominje da je podrška kompanije “Plinacro” uvijek bila iskrena te na nivou koji je često prevazilazio uobičajene partnerske odnose.

Međutim, podvukao je da nikada nije razmatrana opcija spajanja Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske preko starog produktovoda već, upravo suprotno, da se na bazi izgradnje interkonekcijskog transportnog gasovoda spoje dvije susjedne države, a slijedom toga, i Rafinerija Brod.

– Istovremeno, znate i uvijek ste znali da Republika Srpska nikad nije dala saglasnost na spajanje dva transportna plinska sistema, upravo iz razloga što taj sistem dolazi iz Republike Hrvatske – dodao je.

Međutim, naglašava direktor BH-Gasa, danas je “Plinacro” sagalasan da se jedan stari produktovod priključi na njihov sistem, koji je jedan od najmodernijih plinskih sistema u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

– Ne samo da planirate da dato omogućite već u javnosti plasirate informacije da pretvaranje produktovoda u “plinovod” neće biti smetnja izgradnji konekcije Slobodnica – Brod – Zenica. Ako neće, kako tvrdite, javno vas molimo da potvrdite te tvrdnje i započnete izgradnju plinovoda do granice BiH i time dokažete da ovaj produktovod zaista nije smetnja – piše Salkić u otvorenom pismu.

Ujedno, uputio je i pitanje cjelokupnoj javnosti Hrvatske, kao i predstavnicima “Plinacra”, da li bi dozvolili da Slovenija izgradi “direktni vod” i snabdijeva potrošače u Republici Hrvatskoj ili da Republika Srbija snabdijeva potrošače u Vukovaru, gasovodom koji je izgrađen iz pravca Republika Srbije?

– Ne samo da ovim dozvoljavate nešto što ne biste dozvolili na svom sistemu, već nalazite opravdanja i to stručna za ovaj projekt – ističe direktor BH-Gasa.

Poručio je da BH-Gas može imati razumijevanja što na inicijativu državnih organa Republike Hrvatske kompanija “Plinacro” učestvuje u ovom projektu, ali ih je zamolio da ne iznose tvrdnje da i dalje ostaje aktivan projekt Slobodnica – Brod – Zenica. Razlog tome je što predstavnici RS-a u svojim izjavama pri potpisivanju Sporazuma tvrde da je cilj Rafinerija, a ne naprimjer Zenica, odnosno da nije cilj interkonekcija već ciljani i poznati potrošač.

Na kraju otvorenog pisma izrazio je nadu da će hrvatska kompanija javnost i vlasti u Republici Hrvatskoj informirati o štetnosti pretvaranja starog produktovoda u “plinovod” te zaključio da je budućnost u izgradnji magistralnih gasovoda, saopćeno je iz BH Gasa.