BH-Gas: Vidljive krajnje namjere Srbijagasa

bh-gas-gasovod

Povodom izjave direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića u kojoj je, između ostalog, navedeno da planiraju interkonekciju prema Hrvatskoj i Republici Srpskoj, te da će se Sarajevo morati opskrbljivati iz Srbije, iz BH-Gasa je saopćeno da su zaprepašteni datom izjavom, prevashodno sa aspekta najavljene interkonekcije između Srbije i Republike Srpske, jer Republika Srpska, za razliku od Srbije, nije država niti međunarodni subjekt prava.

– Po pitanju dijela izjave da će se Sarajevo morati opskrbljivati gasom iz Srbije, želimo da upoznamo cjelokupnu javnost da Sarajevo nije subjekt međunarodnog prava, niti država, već samo jedan od gradova u BiH. Izjavljivati da će “Sarajevo nešto morati” je direktni atak na suverenitet jedne države, jer ne može direktor javnog preduzeća jedne države određivati drugoj državi, pa makar to bio i grad, način na koji će se snabdijevati – navedeno je u saopćenju.

Nadalje, iz BH-Gasa ističu da ta izjava pokazuje da se tu radi o namjeri preuzimanja tržišta prirodnim gasom od kompanija iz Srbije, a da Srbijagas treba da pripremi teren za to preuzimanje.

Kao primjer navode da su delegacije BH-Gasa i Srbijagasa jučer održale sastanak u Novom Sadu o uslovima transporta gasa preko Srbije za 2018. i da je ultimatum pred kojim se našao BH-Gas bio ili pristajanje na uslove Srbijagasa ili dovođenje u pitanje transporta gasa preko Srbije.

– Nakon iscrpnih pregovora usaglašeno je da Srbijagas nije odustao od prelaska na tarifni sistem Srbije, a što bi značilo povećanje tranzitnih tarifa za gotovo tri puta. BH-Gas nije mogao pristati na taj uslov i pronađeno je rješenje da se za devet mjeseci 2018. ne primjenjuje tarifni sistem u tranzitu gasa, već da se u tom periodu pokuša iznaći rješenje koje ne bi značilo drastično povećanje tranzitnih tarifa, a u što mora biti uključena i Agencija za energetiku Republike Srbije – saopćeno je.

Iz BH-Gasa dodaju da je Srbijagas zbog tog kompromisa povećao cijenu tranzita za devet mjeseci u 2018. za oko 30 posto što će direktno uticati na finansijski rezultat BH-Gasa u 2018., međutim bili su suočeni sa odlukom ili pristajanje na povećanje ili upitna isporuka gasa od 1. januara.

Pojašnjavaju da je BH-Gasu ostavljeno devet mjeseci da pokuša utjecati da se cijene tranzita kod regulatora u Srbiji prilagode cijenama transporta kakve su u Evropi, što će biti vrlo težak zadatak jer Srbijagas ne odustaje od prvobitnih zahtjeva.

– Na osnovu navedenog i izjave direktora Bajatovića koja je data nakon održanog sastanka koji smo imali u Srbijagasu, vidljive su krajnje namjere Srbijagasa, a nazivati interkonekcije između susjednih država “srpskim tokom” i naredbodavno sugerisati da “Sarajevo nešto mora” je samo povratak u vremena za koja smo mislili da su davno iza nas. BH-Gas nikad nije dovodio u pitanje saradnju sa Srbijagasom, niti isporuke prema Istočnom Sarajevu, ali isto tako niko BH-Gas ne može zaustaviti da se interkonekcijski poveže sa Hrvatskom, te je tražiti od BH-Gasa da plaća enormne transportne troškove suprotno od onog što Bajatović navodi u svojoj izjavi – saopćeno je iz BH-Gasa.