Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

turizam

Bh. građani sve više ljetuju u Neumu

neum

Apartman za četveročlanu porodicu sedam dana košta 600 KM ili 800 KM sa uključenim doručkom

Iako turistička sezona nije počela najbolje zbog kišovitog i prohladnog vremena, prvi dan ovog vikenda donio je neopisivu gužvu na putevima i graničnim prelazima, ali i veliki broj gostiju u jedini BiH grad na moru, Neum.

Juče je bio zakrčen i put preko Svitave, jer su ga mnogi izabrali upravo zbog gužvi na najfrekventnijim graničnim prijelazima na jugu BiH, Doljanima i Gabela Polju.

Bosanci i Hercegovci sve se više okreću Neumu, zbog visokih cijena smještaja u Hrvatskoj.

Kako je živa na termometru rasla, tako su se u oba smjera stvarale kolone, što je usporavalo smjenu turista. Da je ljeto u punom zamahu govore slike na neumskim plažama. U podne su skoro sve bile dupke pune.

Zemir Mujanić iz okoline Banjaluke sa suprugom Sabahetom i sinom Almirom u Neum je stigao prije dva dana.

– Neum je stvarno poželjna destinacija za porodični odmor. Lijepo je, ugodno, a i cijene su povoljne – kaže Mujanić.

Nezira Hrvačić i Nezira Sulejmanović provele su sjajnih šest dana u Neumu. Obje Srebreničanke, Hrvačić je pakovala kofere za SAD, gdje trenutno živi, a Sulejmanović se vraća u Srebrenicu.

– Bile smo 2013. godine u Zaostrogu i nikad više. Opelješili su nas kako su stizali. Ovdje je fantastično, bile smo u hotelu „Sunce“. Za šest dana fantastične usluge, odlične hrane, ljubaznog osoblja platile smo 1.360 KM.

Apartman za četveročlanu porodicu sedam dana košta 600 KM ili 800 KM sa uključenim doručkom.

U hotelima se na bazi polupansiona do špice sezone mogao pronaći smještaj i za 65 KM po osobi, a puni pansion za 113 KM. Kafa je 1,5 KM, sokovi 2,5 do 3 KM, a i pivo uz plažu 2,5 KM.

Pica uglavnom košta 10 KM, hamburger 5, palačinke od 2,5 do 3 marke, a iznajmljivanje ležaljki 6 KM. Cijene parkinga se kreću od 1,5 do 2,5 KM po satu.

U hotelima je 95 odsto inostranih gostiju, među kojima je najviše Poljaka i Slovenaca, Francuza i Maltežana. Više od 30 odsto tih gostiju je iz Kine, Japana, Singapura i Koreje i uglavnom, kaže Krešić, cijela priča se svodi na noćenje, jer su cijene duplo jeftinije od Dubrovnika. Ostatak od pet odsto u hotelima čini BiH dijaspora, piše Dnevni avaz.