Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hamburg

Bh. jahta na sajmu u Njemačkoj: “Stali smo uz bok velikanima industrije”

jahta-1

Napominje da je svima iz Bosne i Hercegovine potrebna samo jedna šansa da se dokažu, jer bh. građani posjeduju dovoljno znanja, hrabrosti i prkosa da tu šansu iskoriste

Prva potpuno u Bosni i Hercegovini proizvedena jahta dužine 12 metara, firme Derubis Yachts, predstavljena je prošle sedmice na Međunarodnom sajmu nautike koji je održan u njemačkom gradu Hamburgu.

Bh. luksuzna jahta duga je gotovo 12 metara i široka 4,4 metra, a visoka je 5,7 metara i ima četiri smještajna kapaciteta. Tu je veliki salon za deset osoba, četiri sobe za po dvije osobe s dva pomoćna ležaja, četiri kupatila i najprostraniji je brod u toj klasi trenutno u svijetu.

Direktor firme i vođa tog projekta u BiH Denis Kraljević kazao je Feni da je sam odlazak na “Hamburg ancora Yachtfestival” bio zamišljen kao teren za ispitivanje mogućnosti i potreba tržišta.

– Ovo putovanje nije bilo uzaludno, već iznad očekivanog uspješno. Postigli smo upravo ono što smo i željeli, da se predstavimo svijetu nautičkog turizma kao ozbiljna firma koja ima kvalitetan proizvod i bez kompleksa male države može stati uz bok velikanima u toj industriji – istaknuo je Kraljević.

Napominje da je svima iz Bosne i Hercegovine potrebna samo jedna šansa da se dokažu, jer bh. građani posjeduju dovoljno znanja, hrabrosti i prkosa da tu šansu iskoriste.

– Neka ovo bude primjer svim ostalim firmama iz BiH da se okrenu tržištu i izađu iz okvira koja su nam nametnuli oni koji od okvira žive. Ovo je mali korak u zaustavljanju iseljavanja mladih i sposobnih ljudi iz BiH, a ukoliko i ostale firme u BiH pokažu šta znaju, na nama privrednicima bit će da spasimo BiH od nestajanja – podvukao je.

– Katamaran je kompleksna stvar koja će definitivno povezati mnoge firme na tom projektu – kazao je Kraljević, naročito sada kada su dobili i iskoristili ovakvu šansu.

Smatra da je nepotrebno u BiH stvarati mastodonte i velike firme koje će samostalno stvarati proizvode, već je udruživanje u klastere budućnost privrede BiH.

– Sada ćemo krenuti u organizaciju jednog takvog klastera brodogradnje u koji ćemo okupiti sve zainteresirane koji na bilo koji način mogu biti dio gradnje kompleksnog proizvoda kao što je jahta – najavio je Kraljević, dodajući da će se na ovom sajmu naredne godine predstaviti s novim modelom.

U završnom izvještaju sa upravo održanog “Hamburg ancora Yachtfestivala”, organizatori su bh. jahti posvetili dio izvještaja, a graditelji jahte su im zahvalili na gostoprimstvu i susretljivosti koju smo dobili na Baltičkom moru.

Najveći Water Boat Show u Njemačkoj “Hamburg ancora Yachtfestival” održan je od 24. do 26. maja u Neustadtu, gdje 200 jahti čekalo zainteresirane posjetioce, a među njima bila je prva jahta proizvedena u Bosni i Hercegovini.