Zenica

Bh. kompanija proizvela uređaje za obradu dijelova za Ferrari i Maserati

New Project (19)

U ovom slučaju radi se o čistom istraživačkom projketu koji je svoje mjesto našao u proizvodnji značajnih dijelova u autoindustriji priznatih svjetskih brendova

Dok u našoj zemlji nedostaje sistemskog ulaganja za naučno-istraživački rad, pojedinci svojim primjerom pokazuju da se može uspješno i kvalitetno raditi i proizvoditi, te sve to izvoziti u razvijene zemlje Evropske unije i svijeta. Zenička kompanija proizvela je uređaje za obradu dijelova luksuznih Ferrarija i Masaratija, objavila je Federalna televizija.

Preduzeće TPS iz Zenice je projektovalo i proizvelo uređaje koji se koriste za proizvodnju reduktivnih atmosfera u procesima hemijsko-termičke obrade. Uređaj su posredstvom slovenske projektantske firme uspjeli prodati u poznatu tvornicu alata u Sloveniji. Zeničko preduzeće je jedino na području bivše Jugoslavije koje prodaje te uređaje, a koji se danas koriste za proizvodnju dijelova za Ferrari i Maserati.

– To je uređaj bez kojeg se ne može obaviti proces hemijsko-termičke obrade, procesi kaljenja i procesi cementacije. Zaštitna atmosfera je neminovna u tako zahtjevnim procesima. Preduzeće je, zaista se mora istaći, uložilo puno novca u opremu, u istraživanje i trebalo je nekoliko godina da osvojimo proizvodnju takvih uređaja. Te uređaje uglavnom proizvode evropske zemlje – ističe prof. dr. Jusuf Duraković, direktor TPS-a Zenica.

U ovom slučaju radi se o čistom istraživačkom projketu koji je svoje mjesto našao u proizvodnji značajnih dijelova u autoindustriji priznatih svjetskih brendova. Bez timskog rada ova priča ne bi bila uspješna.

– Imponuje nam zato što smo mi tu mašinu napravili. Projektovana je i napravljena ovdje kao rezultat timskog rada – kaže radnik Amel Purić.

Već duže vrijeme u našoj zemlji zanimanje zavarivača je deficitarno. Posljednjih godina praksa je da zavarivači školovani u BiH posao traže u drugim evropskim zemljama. I Mehmed Huseinspahić bio je vani, no odlučio se vratiti i svoje znanje unovčiti u svojoj zemlji. Sretan je što radi baš na ovom projektu, iako nije jedini značajan projekt u ovoj firmi.

– Svi smo učestvovali u realizaciji tog projekta. Kao radnici smo bili zadovoljni kako je izrađen, kojom brzinom, kojim kvalitetom, što je nama radnicima vrlo važno. Da nemamo primjedbi od poslodavca – ističe radnik Mehmed Huseinspahić.

Većim ulaganjem u naučno-istraživački rad u našoj zemlji ovakva priča ne bi bila ekskluzivna. No, postoje pojedinci koji se ne osvrću na prepreke nego hrabro s velikim ulaganjem, rizicima i željom žele ovu zemlju napraviti uglednom i ugodnom za življenje i ostanak u njoj.