Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BH PostExpress je nova usluga BH Pošte: Prijenos pošiljki u najkraćem roku

bhpošta

Povodom 9. oktobra, Svjetskog dana pošte, Javno preduzeće BH Pošta predstavilo je svoju novu poštansku uslugu BH PostExpress (brza pošta), javlja Anadolu Agency (AA).

Nova poštanska usluga omogućit će prijenos pošiljki pravnih i fizičkih lica na području BiH u okviru najkraćih propisanih rokova prijenosa. Mogu se slati dokumenti, predmeti i roba sa pratećom dokumentacijom, čak i u najruralnije dijelove BiH.

Član uprave BH Pošta i izvršni direktor sektora za poštanski promet Neziran Đogo ističe kako će usluga biti u funkciji već od sutra.

“Usluga će pokrivati kompletno područje BiH. Mi sa današnjim danom, odnosno od sutra smo u punom operativnom kapacitetu da možemo izaći ususret našim korisnicima. Bitno je to da naši ljudi, poštari, preuzimaju paket na mjestu korisnika, pripremimo ga, transportujemo i dostavimo na adresu”, rekao je Đogo.

Prema njegovim riječima, pošiljke se mogu slati kao pojedinačne, zbirne pošiljke ukupne mase do 50 kilograma te kao palete maksimalne težine 500 kilograma.

đogo

Pošiljke mogu biti sa ili bez označene vrijednosti, a najveća označena vrijednost pošiljke može biti do 5.000 KM.

Rokovi za uručenje pošiljki su, kako je pojasnio Đogo, isti dan do 12 sati, isti dan do 18 sati, naredni dan do 12 sati, naredni dan ili u roku dva dana.

Cijena usluge ovisi o težini pošiljke i vremena u kojem će biti dostavljena. Pošiljka mase do 10 kilograma i dostava istog dana košta 12 KM, dok bi u roku od dva dana koštala osam KM.

Pošiljka od 150 do 200 kilograma, ukoliko bi bila isporučena istog dana do 12 sati, koštala bi 80 KM, dok bi u roku od dva dana cijena isporuke koštala 65 KM.

Prijem BH PostExpress pošiljki se vrši po pozivu na adresi korisnika, na šalteru pošte ili na broj 1417.

Inače, Svjetski dan pošte obilježava se na današnji širom svijeta u spomen na osnivanje Svjetskog poštanskog saveza (UPU).

Debetog oktobra 1874. godine izaslanici 22 države iz Evrope, Amerike i Afrike u Švicarskoj su potpisali takozvani Bernski ugovor kojim je ustanovljena prva zajednička konvencija o međunarodnom poštanskom prometu.

Bio je to prvi korak prema ostvarivanju načela univerzalnosti poštanske usluge na svjetskom poštanskom teritoriju.