Proizvođači namještaja u Kelnu ostvarili stotine poslovnih kontakata

MS&WOOD – Koeln1

Kompanije koje izlažu na štandu Bosne i Hercegovine na Međunarodnom sajmu namještaja i enterijera IMM u Kelnu, koji traje od 16. do 22. januara 2017., tokom četri dana sajma ostvarile su više od 220 poslovnih kontakata s partnerima iz 48 zemalja Evrope i svijeta, objavila je Vanjskotrgovinska komora BiH.

Prema preliminarnim podacima, kompanije su tokom održanih sastanaka dogovorile isporuke u vrijednosti većoj od 200.000 eura i zaprimile zahtjeve za ponudama čija se vrijednost procjenjuje na 300.000 eura. Najtraženije su bile tapacirane stolice, namještaj za spavaće sobe i trpezarije, a interes vlada i za ostalim namještajem.

Na bh. štandu svoje izvozne kolekcije predstavlja sedam bh. firmi, i to: Boksit a.d. Milići, Bosnian Beach Board d.o.o. Visoko, FEF Export-Import d.o.o. Sarajevo, H.M.M. d.o.o. Gradačac, Lignacon d.o.o. Teslić, Namještaj/Solidwood d.d. Gradačac i Woodteam d.o.o. Ilijaš.

Ovo je sedmi uzastopni nastup Bosne i Hercegovine na sajmu IMM u Kelnu u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH, a koji je, osim Komore, finansijski podržalo i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U okviru promocije nastupa Bosne i Hercegovine na sajmu IMM 2017, Vanjskotrgovinska komora BiH je pripremila specijalni prilog o bh. kompanijama- izlagačima koji je objavljen u vodećem austrijskom stručnom časopisu iz oblasti uređenja interijera – Wohnkultur, sa sjedištem u Beču.

Značaj izlaganja na sajmu u Njemačkoj pokazuje podatak da je u 2016. Bosna i Hercegovina dostigla nivo izvoza namještaja od oko 250 miliona eura, od čega je trećina bio izvoz upravo u Njemačku.