Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rigorozni pregledi na granicama

Bh. špediteri na udaru krize: “Očekuje nas totalni kolaps”

kolona_kamioni

Pored medicinskih radnika koji su na prvoj liniji fronta u borbi za koronavirusom, veliku žrtvu proteklih dana podnose vozači kamiona

Kriza uzrokovana pandemijom virusa Covid-19, ostavlja sve više posljedica na privredu u cijelom svijetu, a izuzetak nije ni Bosna i Hercegovina.

Sa posebnim problemima proteklih dana susreću se špediterske kuće, prevoznici i vozači kamiona koji zbog rigoroznih pregleda, na granicama sa robom čekaju i duže od 24 sata.

Prema riječima direktora kompanije HA-Trans iz Odžaka, Amira Hadžidedića, trenutna situacija postaje neizdrživa i pitanje je dana kada će doći do potpunog kolapsa.

“Kroz razgovore sa našim poslovnim partnerima u Europi i BiH, najave su veoma loše za narednih deset dana. Očekuje se da će doći do totalnog kolapsa, jer firme u Europi kojima naši partneri izvoze robu, najavljuju zatvaranje granica i tu nastaje veoma ozbiljna situacija gdje naši izvoznici neće biti u mogucćnosti izvoziti robu. Naši domaći partneri dolaze u situaciju da razmišljanju o obustavi proizvodnje do daljnjeg. Također, kroz razgovore sa našim partnerima u Evropi saznali smo da mnogi najavljuju velike probleme zbog zatvaranja velikog broja firmi”, govori Amir Hadžidedić za Fokus.ba

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost totalne obustave saobraćanja, što bi pogodilo domaću privredu, a i sam bi morao razmišljati o radiklnim mjerama.

“Ako bude došlo do ovih zastoja mi ćemo biti primorani da parkiramo naše kamione do daljnjeg i razmatrati opcije kako postupiti sa svim našim radnicima. Najgori, ali mogući scenario je da pošaljemo sve radnike na biro za zapošljavanje dok se situacija ne popravi ili da dobijemo od vlade određenu pomoć koja će nam olakšati da prebrodimo trenutnu i nadolazeću situaciju”, kazao je Hadžidedić.

Pored medicinskih radnika koji su na prvoj liniji fronta u borbi za koronavirusom, veliku žrtvu proteklih dana podnose vozači kamiona. Hadžidedić molim građane da imaju razumijevanja prema ljudima koji u ovim momentima obavljaju izuzetno odgovoran posao.

“Nažalost, prema informacijama sa kojima raspolažem, brojne vozače se izbjegava na odmorištima i benzinskim pumpama da ne mogu naručiti kafu ili pojesti obrok. Molim sve građane da imaju razmijevanja prema svim vozačima jer se i oni trude u ovim momentima da sve isporuke budu redovne, počnimo od hrane pa do medicinskih preparata i sredstava za čistoću. To je samo mali dio osnovnih životnih potreba koje su nam svakodnevno potrebne. Vozači zaista podnose veliki teret, zamislite da na granicama čekate i do 30 sati a onda vozite hiljade kilometara. Svi vozači voze u konvojima, u totalnoj su karanteni, naši kamioni se konstantno dezinfikuju i jedine osobe sa kojima se susreću na putu do zemalja Evrope i nazad su carinici na granicama i to uz vrlo ograničen kontakt. Apsolutno se zalažem za stroge mjere opreza i predostrožnosti, ali isto tako upućujem apel onima sa kojima surađujemo da i sa svoje strane poduzmu određene mjere zaštite te da na adekvatan način omoguće vozačima zasluženu kafu ili obrok, da ih se ne šikanira. Ipak su to ljudi koji voze hiljade kilometara kako bi svima nama omogućili koliko toliko normalan život”, kazao je Amir Hadžidedić, direktor kompanije HA-Trans za Fokus.ba.