Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podrška bh. kinematografiji

BH Telecom objavio Javni poziv za prijavu scenarija igranih serija

content lab

Cjelokupna inicijativa BH Telecoma ima za cilj iskazivanje društvenoodgovornog odnosa i spremnosti da podrži bh. kinematografiju

BH Telecom d.d. Sarajevo je 14. februara 2020. godine objavio Javni poziv za prijavu scenarija za produkciju igranih serija. Javni poziv je objavljen u dnevnim novinama i na službenoj web stranici BH Telecoma, a otvoren je do 14. aprila 2020. godine.

Na tragu prethodnih najava v.d. Generalnog direktora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo Sedina Kahrimana tokom prošlogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, kao i slijedom održanog sastanka s predstavnicima kinematografske industrije u Bosni i Hercegovini iz decembra 2019. godine, BH Telecom je, kao što je i najavljeno, pokrenuo izgradnju najveće bh. platforme za produkciju bh. filmova i serija.

Cjelokupna inicijativa BH Telecoma ima za cilj iskazivanje društvenoodgovornog odnosa i spremnosti da podrži bh. kinematografiju te da kreira kvalitetne sadržaje koji će povećati zadovoljstvo korisnika kroz atraktivnost ponude na Moja TV usluzi i ostalim platformama BH Telecoma.

Cilj Javnog poziva je odabir i početak produkcije domaćih serija u oblicima high end serije A produkcije, te procedurals i sitcoma visoke B produkcije u cilju pružanja premium sadržaja korisnicima MOJA TV i pratećih usluga BH Telecoma na svim platformama.

Telekomunikacijska industrija je zadnjih desetak godina vrlo kompetitivna zbog velikog razvoja novih tehnologija i intenzivnih ulaganja u dalja istraživanja i razvoj. Zbog toga je ovo tržište dinamično i sklono velikim promjenama, a zadnjih nekoliko godina karakteriziraju ga mnogobrojne akvizicije i spajanja.

Broj IPTV korisnika ubrzano raste ali su sve popularnija i OTT rješenja kao i streaming servisi poput Netflix-a ili Apple TV-a koji je na tržište ušao s high end serijom „The morning show“ s protagonistima A+ kategorije te filmom Black and White. Može se zaključiti da se dešava prava ekspolozija isporuke sadržaja preko velikog broja različitih uređaja i različitih tehničkih rješenja. Predviđa se da će se korisnici skoro pa u potpunosti okrenuti streaming medijima gdje je premium sadržaj od presudnog značaja kako iz perspektive korisnika tako i iz perspektive pružalaca sadržaja.

Slijedeći trendove i kretanja na tržištima BH Telecom je odlučan u namjeri da svojim korisnicima ponudi najbolje sadržaje putem kreiranja i razvoja jedinstvene BH ContentLab platforme koja će intenzivirano raditi na razvoju i potpori filmsko – serijskom stvaralaštvu, a da za to postoji ogroman potencijal u našoj državi i da Bosna i Hercegovina zaista ima potencijala da iznjedri ultimativno kvalitetan sadržaj svjedoče brojne nagrade koje ubiru djela bh kinematografije diljem svijeta.