Biznis

Direkcija za ekonomsko planiranje

BiH bi mogla imati godišnju stopu rasta od 3,6 odsto

06/02/2019

Niska stopa zaposlenosti radno sposobnog stanovništva u BiH, primjetna u prethodnim godinama, jedna je u nizu prepreka poboljšanju životnog standarda građana

U narednom srednjoročnom periodu BiH bi mogla imati godišnju stopu rasta od 3,6 odsto, predviđa Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

Iz Direkcije napominju da su se dosadašnje stope rasta kretale oko tri odsto, te ističu da bi BiH, ukoliko bi u narednih 30 godina ostvarivala godišnju stopu rasta od šest odsto, dostigla nivo standarda kakav je u EU.

Niska stopa zaposlenosti radno sposobnog stanovništva u BiH, primjetna u prethodnim godinama, jedna je u nizu prepreka poboljšanju životnog standarda građana, navodi se u informaciji o konkurentnosti ekonomije zemlje.

Prema anketi o radnoj snazi, stopa zaposlenosti u 2017. godini u BiH je iznosila 33,9 odsto, dok je u isto vrijeme u EU bila 53,5 osto.

Osim niske stope zaposlenosti, u BiH je prisutan relativno nizak nivo plata, kao odraz slabe pozicioniranosti zemlje u međunarodnoj podjeli rada, navodi se u informaciji o konkurentnosti ekonomije zemlje.

Kada se posmatra bruto domaći proizvod /BDP / po glavi stanovnika, korigovan za paritet kupovne moći, u BiH je iznosio 32 odsto evropskog prosjeka EU, čime se BiH zajedno sa Albanijom već godinama nalazi na dnu ljestvice evropskih zemalja sa najnižim životnim standardom.

Za poboljšanje životnog standarda u BiH neophodno je konstantno privlačenje stranih investicija, prvenstveno stvaranjem povoljnijeg poslovnog ambijenta, što bi omogućilo nova radna mjesta i veću zaposlenost.

Istovremeno, potrebno je prilagoditi sistem obrazovanja potrebama i reformama na tržištu rada s ciljem povećanja produktivnosti i kompetentnosti radne snage.

Sve ove ekonomske reforme bi trebalo da budu praćene unapređenjem zdravstvenih, kulturnih, sportskih i rekreativnih sadržaja radi postizanja boljeg životnog standarda građana BiH.

Šef Kancelarije Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas nedavno je ocijenio da bi više od 60 godina bilo potrebno da građani u BiH dostignu nivo dohotka koji je sada u EU ako bi ekonomija BiH nastavila da raste po istoj stopi od tri odsto.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.