"EU4Business"

BiH dobija 4,7 miliona eura podrške za turizam, poduzetnike i poljoprivredu

EU4Business (1)

Istovremeno, Projekt pomaže mladim i ženama poduzetnicima da pokrenu vlastitu djelatnost, a vrši i nova ulaganja u sektoru turizma, poljoprivrede i ruralnih područja, čime će se zajednicama u BiH omogućiti brži oporavak

Projekat EU4Business najavio je danas početak provođenja 34 razvojna projekta vrijedna 4,7 miliona eura kao pomoć sektoru turizma, poljoprivredno-prehrambenom sektoru i ruralnom razvoju i jačanju poduzetništva u Bosni i Hercegovini, čime daje doprinos unapređenju konkurentnosti i očuvanju i otvaranju novih radnih mjesta.

U okviru EU4Business ukupno je dostupno 10 miliona bespovratnih sredstava Evropske unije (EU), koja će se koristiti kao poticaj BiH ekonomiji i pomoć firmama, poljoprivrednicima i poduzetnicima u očuvanju radnih mjesta, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Istovremeno, Projekt pomaže mladim i ženama poduzetnicima da pokrenu vlastitu djelatnost, a vrši i nova ulaganja u sektoru turizma, poljoprivrede i ruralnih područja, čime će se zajednicama u BiH omogućiti brži oporavak.

Osim ove podrške, EU je najavila 73,5 miliona eura za ublažavanje društveno-ekonomskih posljedica COVID-19 u BiH, kao i 250 miliona eura makrofinansijske pomoći.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler je izrazio zadovoljstvo što može najaviti podršku EU poslovnoj zajednici u BiH, koja je uslijedila ubrzo nakon što je osigurana urgentna pomoć zemlji u vidu medicinske opreme za borbu protiv COVID-19.

– Danas obilježavamo početak nova 34 projekta podrške kompanijama, poljoprivrednim proizvođačima i poduzetnicima koji će se fokusirati na uvođenje novih informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, turizmu i zapošljavanju, koji su snažno pogođeni pandemijom. Ovi projekti predstavljaju tek početak pomoći EU za oporavak pogođene BiH ekonomije. Radujem se i mnogobrojnim projektima koje ćemo realizirati u budućnosti, jer samo zajedno možemo nadoknaditi izgubljeno i adekvatno odgovoriti na potrebe zemlje – poručio je ambasador Sattler.

Spomenuta 34 projekta su odabrana u skladu sa kriterijima četiri javna poziva za dostavljanje prijedloga projekata objavljenim 2019-2020 u okviru projekta EU4Business.

Radi se o javnim pozivima koji se odnose na – razvojna partnerstva u turizmu, poduzetništvo, poljoprivrednike i zadruge koji se bave primarnom proizvodnjom, kao i firme i zadruge koje se bave procesuiranjem poljoprivrednih proizvoda, odnosno stvaranjem dodane vrijednosti i marketingom.

EU4Business je projekt Evropske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unapređenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. EU4Business je projekt vrijedan 16,1 miliona eura, od čega 15 miliona finansira Evropska unija, a 1,1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Projekt zajednički implementiraju GIZ, UNDP i ILO u periodu od aprila 2018. do marta 2022., navodi se u saopćenju.