Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Senad Softić

BiH dostigla rekordan nivo inflacije: Mogući je novi angažman s MMF-om

novcanice novac pare konvertibilne marke

Softić je istakao da mjere koje sprovodi Centralna banka BiH sa podizanjem referentne kamatne stope i depozitne, predstavljaju pokušaj ublažavanja naglog i velikog nivoa inflacije

Bosna i Hercegovina je dostigla rekordan nivo inflacije, trenutno ona iznosi 17, 3 odsto, iako je prema projekcijama Centralne banke BiH iz maja, predviđena ovogodišnja inflacija iznosila 14,5 odsto, izjavio je gostujući na BHRT-u guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

Softić je istakao da mjere koje sprovodi Centralna banka BiH sa podizanjem referentne kamatne stope i depozitne, predstavljaju pokušaj ublažavanja naglog i velikog nivoa inflacije.

Prema njegovim riječima, doći će do rasta kamatnih stopa.

“Mi smo govorili da će doći do rasta, pogotovo za građane i privredu koji imaju promjenjivu kamatnu stopu, iz prostog razloga što je do jula bila negativna stopa. Evropska banka je podigla stopu i preći će 2 odsto što će se sigurno referirati na bankarski sektor”, rekao je Softić.

Guverner Centralne banke je istakao kako se rast kamatnih stopa očekuje u januaru, ali će, prema njegovim riječima, one biti minimalne.

Mali broj građana može da štedi

Govorio je i o štednji, rekavši kako smatra da su građani vratili povjerenje u nju.

“Građani su uvijek imali povjerenje u našu valutu i štednju. Podaci iz septembra govore da depoziti bh. građana iznose 14,2 milijarde KM, to je jedan pokazatelj povjerenja”, istakao je Softić, te dodao da do pada povjerenja dolazi samo u momentima krize, kao što je to bilo na početku pandemije koronavirusa, te rata u Ukrajini.

Prema njegovim riječima, za građane je najjednostavnije i najjeftinije držati depozit u konvertibilnim markama.

“Vrlo mali broj građana može izdvojiti novac za štednju, ali opet jedan dio njih štedi”, rekao je Softić.

Moguć novi aranžman s MMF-om

Najavio je da bi Bosna i Hercegovina uskoro mogla da uđe u novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

“To bi bila dobra poruka za investitore. Postoji mogućnost za novi aranžman. Mislim da oni čekaju da se uspostavi nova vlast i bilo bi dobro da to bude što prije, jer je to za nas veoma važno, u ovom vremenu rasta kamatnih stopa”, istakao je Softić.

Softić je istakao da su iz Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda obećali nastavak podrške Bosni i Hercegovine.