Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH ima zastarjele izvore energije (FOTO)

aa_picture_20150622_5687291_web

U Sarajevu je danas održana konferencija na kojoj je predstavljen dosadašnji rad na programu South and East Europe Sustainable Policy (Politika održive energije jugoistočne Evrope) u cilju podržavanja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Cilj projekta je doprinijeti diskusiji energetskih sistema dijela jugoistočne Evrope te mogućnost promjena osnovne paradigme, odnosno primjene održivih izvora energije modelom koji će biti dostupan svima, istakao je Igor Kalaba iz Centar za životnu sredinu koji je partner na projektu South and East Europe Sustainable Policy (SEE SEP).

[pull_quote_left]”U sklopu nastojanja BiH približavanja EU, moramo voditi raćuna o budućim obavezama koje nas očekuju, a to je nešto što do sada nismo imali obavezu smanjiti emisije CO2. U budućnosti, u skladu sa EU imat ćemo tu emisiju, a cilj sastanka je da se vide mogući scenariji do 2020. godine šta se može uraditi kako bi se te emisije reducirale[/pull_quote_left]

“Svi stručnjaci moći će imati pristup tim podacima za energetsku budućnost koji su dugoročni. Ovaj projekat traje dvije i po godine i trajat će još skoro dvije godine. Model koji smo razvili će ostati ‘živ’, uvijek će biti dostupan svima i vremenom se mijenjati”, istakao je Kalaba.

Prema njegovim riječima, BiH trenutno karakterišu prljavi i zastarjeli izvori energije što znači da se zemlja nalazi na prekretnici gdje su planirane velike investicije u energetski sektor što će poboljšati i životni standard ljudi.

Zemlje Zapadnog Balkana, među kojima i BiH koje žele članstvo u Evropsku uniju moraju se ponašati u skladu sa ciljevima Unije kada je riječ o klimatskim promjenama.

“U nastojanjima približavanja EU, BiH u budućnosti mora razraditi efikasne modele s ciljem smanjenja štetnih emisija u energetskom sektoru”, Almir Bajtarević, istakao je menadžer za kvalitet i ekologiju tvornice cementa Kakanj.

Naglasio je da smo pozvani na diskusiju za smanjenje emisija CO2 u energetskom sektoru.

“U sklopu nastojanja BiH približavanja EU, moramo voditi raćuna o budućim obavezama koje nas očekuju, a to je nešto što do sada nismo imali obavezu smanjiti emisije CO2. U budućnosti, u skladu sa EU imat ćemo tu emisiju, a cilj sastanka je da se vide mogući scenariji do 2020. godine šta se može uraditi kako bi se te emisije reducirale”, kazao je Bajtarević.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o sektoru cementne industrije mora se raditi na najboljim tehnikama. Također, kako je naglasio Bajtarević, smanjenja štetnih emisija moguća su primjenom alternativnih izvora energije te primjenom otpada kao goriva.