Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH izgubila 60 miliona eura zbog energetskih sankcija

energetska-zajednica1

Na trinaestoj sjednici Ministarskog vijeća Energetske zajednice koja se održala u oktobru prošle godine utvrđeno je da je Vijeće usvojilo sankcije prema Bosni i Hercegovini zbog neispunjenja propusta da se usvoji drugi energetski paket iz oblasti gasa, a sankcije će se primjenjivati godinu dana, piše novinska agecija Patria.

Zbog nedonošenja okvirnih Strateških dokumenata na nivou BiH u sektorima energetike i zaštite životne sredine zadnjih nekoliko godina (2014-2016) uskraćeni smo pristupu IPA fondovima.

– Na godišnjem nivou u te dvije oblasti gubimo približno 20 miliona eura, što za ove tri godine iznosi oko 60 miliona eura – kaže Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

O ovoj temi govori se kada poslanici u Parlamentu BiH postavljaju pitanja što je slučaj s poslanicom Mensurom Beganović (DF)  koja je upitala koliki je to gubitak pretrpjela BiH zbog sankcija.

Energetska zajednica nedavno je suspendovala sankcije Bosni i Hercegovini koje joj je uvela prošle godine na sastanku u Tirani.

Ta odluka donijeta je na današnjem 14. ministarskom sastanku Energetske zajednice održanom u Sarajevu.

Energetsku zajednicu čine zemlje Evropske unije i devet država sa područja zapadnog Balkana, uključujući i Gruziju, koja je svoje pristupno članstvo potpisala na današnjem sastanku.

Bosna i Hercegovina je bila jedina zemlja kojoj je Energetska zajednica uvela određena ograničenja koja su je mnogo koštala, prema riječima državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirka Šarovića.

Energetska zajednica obuhvata tržište s oko 150 miliona ljudi, a u to tržište će u narednih 15 godina biti uloženo više od 21 milijardu eura.