EUROCONTROL CRCO

BiH od preleta aviona zaradila skoro tri puta manje novca od Hrvatske

vizz (1)

Budući da civilni vazdušni saobraćaj ne poznaje granice, preleti, odnosno usluge kontrole letenja, iznad Evrope naplaćuju se avio-kompanijama centralizovano od strane EUROCONTROL-a

Srbija i Crna Gora zaradile su u 2018. godini tačno 77.634.883 eura od preleta civilnih letjelica iznad njihovih teritorija, stoji u izvještaju o funkcionisanju Route Charging sistema kojim rukovodi EUROCONTROL CRCO (Central Route Charges Office) kancelarija.

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) zaradile su neznatno manje od Hrvatske kojoj je na račun leglo 88.774.191 eura.

Puno je to više od Sjeverne Makedonije koja je inkasirala 16.977.183 eura, Slovenije kojoj je pripalo 34.821.892 eura, kao i Bosne i Hercegovine koja je “zaradila” 34.821.892 eura, prenio je vazduhoplovni portal Tangosix.

Sistem objedinjene naplate i redistribucije zarade od preleta civilnih letova centralizovan je na evropskom nivou i u 2018. godini sve države članice EUROCONTROL-a ukupno su “zaradile” osam milijardi eura (8.090.268.534).

Budući da civilni vazdušni saobraćaj ne poznaje granice, preleti, odnosno usluge kontrole letenja, iznad Evrope (što logično uključuje i države koje nisu članice Evropske unije) naplaćuju se avio-kompanijama centralizovano od strane EUROCONTROL-a.

CRCO kancelarija ove organizacije obračunava naplatu uz pomoć dinamičkih formula i prikupljena sredstva redistribuira nacionalnim operaterima kao što su SMATSA ili CROCONTROL.

Evropski trend rasta naplaćenih sredstava stabilno raste oko jedan procenat godišnje u prethodne tri godine.