Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH po ekonomskoj konkurentnosti iza Etiopije i Zambije

kisa vjetar sarajevo

Najkonkurentnije ekonomije svijeta i dalje su Švicarska, Singapur i SAD, pokazuje najnoviji izvještaj o globalnoj konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma.

Hrvatska je nakon prošlogodišnjeg pada, zadržala 77. mjesto. Zabrinjavajuće je da je Hrvatska, kao i prošle godine pri dnu ljestvice evropskih zemalja u razvoju, te su iznad nje Poljska, Turska, Rumunjska, Bugarska, Makedonija, Mađarska i Crna Gora, a bolje smo rangirani jedino od Albanije i Srbije.

Najkonkurentnije zemlje Europe, osim Švicarske su Njemačka, Holandija, Finska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška, Danska, Belgija i Luksemburg.

Snažan napredak imala je Slovenija, koja je s prošlogodišnjeg 70., skočila na 59. mjesto. Makedonija je porasla sa 63. na 60. mjesto, dok je Slovačka s prošlogodišnjeg 75. mjesta napredovala na 67. mjesto.

Srbija je zadržala prošlogodišnju poziciju te se nalazi na 94. mjestu, dok je Albanija napredovala s 97. mjesta na 93. Bosna i Hercegovina se nalazi na 111. Mjestu, a ispred nas su Etiopija i Zambija.

U izvještaju se konkurentnost definira kao “skup institucija, politika i faktora koji određuju nivo produktivnosti neke zemlje”, a ono sadrži i rezultate ankete među poslovnim ljudima o učinkovitosti vlasti i transparentnosti, piše Index.