Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak u Banjaluci

BiH prijete visoke takse na izvoz električne energije

Foto: Ministarstvo energetike RS

“BiH je cilj da osigura siguran kontinuitet izvoza električne energije. To znači da treba u zakonodavstvo da uvrsti set mjera koje znače spajanje tržišta električne energije”, rekao je Lorkowski

Bosna i Hercegovina je najveći izvoznik električne energije u Evropi. Ako ne sprovede obaveze koje je preuzela, od 1. januara 2026. godine plaćaće visoke takse na izvoz struje.

Ovo je danas rekao direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Arthur Lorkowski nakon sastanka Neformalnog ministarskog savjeta Energetske zajednice koji je održan u Banjoj Luci.

Neformalni ministarski savjet Energetske zajednice je sastavljen od ministara energetike svih zemalja članica, a njene članice su Evropska unija i devet zemalja potpisnica, potencijalnih članica EU. Među njima je i Bosna i Hercegovina koja ove godine predsjedava Neformalnim ministarskim savjetom EZ.

-Bosni i Hercegovini je cilj da osigura siguran kontinuitet izvoza električne energije. To znači da treba u zakonodavstvo da uvrsti set mjera koje znače spajanje tržišta električne energije – rekao je Lorkowski.

U praktičnom smislu, kako je rekao, to znači da svi proizvođači i trgovci električnom energijom mogu da posluju ravnopravno na tržištu Evropske unije, a time i da privlače značajne investitore.

Po njegovim riječima, plan je bio da se tržišta spoje sa tržištem Evropske unije do kraja 2025. godine, ali „sada je jasno da će postizanje cilja biti izazovno“.

Kao razlog je naveo kašnjenje u provođenju evropske legislative.

Ministar energetike RS Petar Đokić izjavio je da vlast u cijeloj BiH, ako ne želi velike namete na izvoz struje, treba da uvede takse svim proizvođačima električne energije koji emituju CO2, odnosno ugljen dioksid. To bi značilo, kako je rekao, poskupljenje električne energije stanovništvu i privredi.

Đokić je samo rekao da se o tome razgovaralo na današnjoj sjednici, ali nije govorio o tome da li će se to i provesti.

Sjednicom Neformalnog ministarskog savjeta Energetske zajednice predsjedavao je ministar vanjske trgovine u Vijeću ministara BiH Staša Košarac.

-Pojavile su se danas neke informacije kako će biti donesen neki zakon na nivou BiH o električnoj BiH. Odlučno tvrdim da se tako nešto neće desiti ako se ne dogovore entitetska ministarstva energetike – naveo je Košarac.

Osim Košarca, sjednicom je predsjedavao i zamjenik generalnog direktora Generalnog direktorata Evropske komisije za energiju Mechthild Wosdofer. Sjednici je prisustvovao i ministar energetike Federacije BiH Vedran Lakić, ali on se nije obraćao javnosti.

Energetska zajednica će imati još jednu sjednicu u BiH krajem godine na kojoj će biti donesene određene odluke.