Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bez objašnjenja

BiH se previše lako odrekla nalazišta kod Vareša vrijednog čak 1,6 milijardi KM

vares

Nalazišta zlata i plemenitih metala, bez obzira u kojoj opštini ili kantonu se nalaze, također pripadaju svim građanima BiH, pa se o tome morala voditi debata i odlučivati na državnom, ili bar entitetskom nivou

Upravo smo otkrili da ispod BiH leže ogromna nalazišta zlata i drugih plemenitih metala, i upravo smo ostali bez njih. Kompanija Adriatic Metals, koja je provela istraživanja na području Vareša dobila je koncesije kantonalnih vlasti, a otvaranje rudnika i početak proizvodnje planiran je 2022. godine.

Kompanija je došla do zaključka da je neto vrijednost nalazišta vrtoglavih 1,6 milijardi KM, iako taj podatak nije naveden u saopštenju izdatom na našem jeziku.

Sa tačke gledišta kompanije Adriatic Metals, u svemu nema ništa sporno. No, vlasti ove države morale bi građanima objasniti nekoliko stvari:

Kao prvo, kako to da niko nije znao da BiH leži na tolikom bogatstvu? Zbog čega nikada nisu provedena istraživanja? Zbog čega se ni sada ne pokreću nikakva istraživanja izvan parcela na kojima Adriatic Metals ima dozvole?

Dalje, kada je već postalo jasno kakvo bogatstvo se ovdje krije zbog čega ova nalazišta nisu proglašena državnim interesom, kako bi se odlučivanje o njihovoj eksploataciji vodilo na državnom, ili bar entitetskom nivou, a ne lokalnom, odnosno općinskom i kantonalnom?

Podsjetimo, naprimjer, da je trenutno u toku javni poziv za izbor kompanije koja će se baviti istraživanjem i eksploatacijom nafte u BiH. Taj proces vodi se na entitetskom nivou i njime upravljaju federalne institucije, jer je od šireg začaja.

Nalazišta zlata i plemenitih metala, bez obzira u kojoj opštini ili kantonu se nalaze, također pripadaju svim građanima BiH, pa se o tome morala voditi debata i odlučivati na državnom, ili bar entitetskom nivou, piđe BiznisInfo.

Na kraju, zar nisu građani najprije trebali biti upoznati sa svim detaljima o sastavu i vrijednosti nalazišta u Varešu, pa tek onda da budu održane javne rasprave i donesene konačne odluke o tome ko će vaditi ove rude i koliko će ko novca na njima zaraditi?

Ponavljamo, Adriatic Metals je sve uradio u skladu sa zakonima. No, domaće vlasti su morale uraditi više da prepoznaju, zaštite i iskoriste domaća bogatstva na najbolji mogući način.

Naknada koju će kantoni ili opština dobijati od investitora ne može se porediti sa zaradom koja je mogla biti ostvarena da je država preuzela eksploataciju ovih metala.