Biznis

turković stavila potpis

BiH se pridružila zajedničkom regionalnom tržištu

10/11/2020

Evropska komisija ranije je saopštila da će regionalna ekonomska zajednica donijeti značajnu korist kompanijama i građanima

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Bisera Turković potpisala je na današnjem sastanku lidera zemalja Balkana i EU u Sofiji dokumente Berlinskog procesa kojima se BiH pridružuje novom zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za Balkan.

“Naš region prihvata standarde zajedničkog tržišta EU i ubrzava svoj put ka EU. Zajedno smo jači”, napisala je Turkovićeva na svom “Tviter” nalogu.

Evropska komisija ranije je saopštila da će regionalna ekonomska zajednica donijeti značajnu korist kompanijama i građanima.

Planom bi trebalo da se smanje prekogranične bankarske naknade, uklone trgovinske prepreke, koordiniše politika ulaganja, priznaju profesionalne kvalifikacije širom regiona i da se promoviše elektronska trgovina.

Savjet ministara usvojilo je sinoć, na prijedlog predsjedavajućeg Zorana Tegeltije, informaciju o održavanju samita u Sofiji, koju prati šest dokumenata kojima se jača saradnja na Balkanu i daje nova dimenzija u odnosima regiona i EU, pod okriljem Berlinskog procesa, a Predsjedništvo BiH je danas na hitnoj telefonskoj sjednici odobrilo određenih dokumenata važnih za put BiH ka Evropskoj uniji.

Odobreno je prihvatanje deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu, akcionog plana za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta 2021–2024, zaključaka predsjedavajućeg sa sastanka ministara zdravstva u okviru Berlinskog procesa, zaključaka predsjedavajućeg sa sastanka ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa i zaključaka ministarskog sastanka o integraciji Roma. /kraj/žd

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.