Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

analiza Raiffeisen banke

BiH uspjela izbjeći recesiju u prva tri mjeseca

recesija

Analitičari austrijske banke i dalje predviđaju da će BiH do kraja ove godine imati pad BDP-a od 5,2 posto, prvenstveno zbog udara na privatnu potrošnju i ulaganja

Ekonomija BiH uspjela je izbjeći recesiju u prva tri mjeseca ove godine, a prema preliminarnim procjenama, bruto društveni proizvod (BDP) u prvom tromjesečju je čak porastao više od očekivanih dva posto, navodi se u analizi koju prenosi “Avaz”, a koju je radila Raiffeisen banke.

– Mjere protiv širenja koronavirusa srušile su proizvodnju, izvoz, turizam i maloprodaju. Unatoč tome, rezultati u aprilu trebali bi predstavljati najnižu točku ekonomskog pada, jer su svibanjske brojke pokazale manje znakove poboljšanja – istaknuto je.

Međutim, analitičari austrijske banke i dalje predviđaju da će BiH do kraja ove godine imati pad BDP-a od 5,2 posto, prvenstveno zbog udara na privatnu potrošnju i ulaganja.

– Javna potrošnja bi trebala biti povećana zbog fiskalne potrošnje i protumjera za koje se očekuje da će stupiti na snagu u drugoj polovini 2020. godine. Ipak, ponovni rast broja zaraženih i ponovno uvođenje mjera predstavlja značajan rizik za oporavak bh. privrede. Međutim, za sada se može očekivati brži oporavak od očekivanog u eurozoni i EU, što će rezultirati bržim oporavkom proizvodnje i izvoza robe u BiH – naglašeno je.