Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

BiH uvozi osam puta više pitke vode nego što izvozi

25/07/2015

BiH je sa 9.461 metrom kubnim pitke vode po glavi stanovnika, prema rezultatima istraživanja Svjetske banke o obnovljivim izvorima vode za piće, prva u regionu i sedma u Evropi, ali uvozi osam puta više vode nego što izvozi.

BiH je od Njemačke bogatija sedam puta obnovljivim izvorima vode za piće.

Slična situacija je i kada je riječ o žitaricama, jer BiH ima 250.000 hektara neobrađenih površina, a godišnje uveze 150.000 tona kukuruza, vrijednog 58 miliona KM, a 140.000 tona pšenice u vrijednosti 53 miliona KM.

Trgovinski deficit BiH prošle godine je iznosio 7,51 milijardu KM, od čega se najviše 2,1 milijardu odnosi na poljoprivredne i proizvode prehrambene industrije.

U razmjeni proizvoda mineralnog porijekla, što se uglavnom odnosi na naftu i naftne prerađevine, trgovinski deficit je 1,18 milijardi KM.

Deficit u trgovini mašinama, uređajima i mehaničkim uređajima iznosi 1,4 milijarde KM, dok u trgovinskoj razmjeni prevoznih sredstava, što se uglavnom odnosi na uvoz ličnih automobila, deficit iznosi 738 miliona KM.

Veliki deficit bilježi se i u trgovini proizvodima hemijske industrije, u iznosu od 961 milion KM.

BiH u velikim količinama uvozi i drvo, kamen, voće, povrže i druge proizvode iako sve to ima u domaćoj ponudi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.