Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bili pred gašenjem, a sad povećavaju plate radnicima

vitezit
FOTO: Vitez.info

Preduzeće Vitezit prošle godine je doživjelo preporod i drastično povećanje proizvodnje, a sada su se stekli uslovi da se plate radnicima povećaju za 20 posto.

Miroslav Puljić, direktor kompanije koja se bavi proizvodnjom privrednih eksploziva, kaže da je, kada je došao na funkciju krajem 2015., proizvodnja bila obustavljena.

“Vlada FBiH u 2016. dala nam je jedan manji kredit kako bi se mogla nastaviti proizvodnja. Novac je iskorišten namjenski u sirovine, tako da je na kraju u 2016. godini, u odnosu na godinu prije, došlo do povećanja proizvodnje za 120 posto”, istaknuo je Puljić za Vitez.info.

Ovo preduzeće 2016. godinu završilo je s prihodom od oko 5.500.000 KM, što je tri puta više nego u 2015. godini, kada je zabilježen prihod od 1.700.000 KM.

Intencija i plan je u 2017. godini ostvariti prihod od oko 8.000.000 KM, čime bi PS Vitezit nakon dugo godina poslovao pozitivno.

Plan za 2017. zasniva se na pokretanju dodatnih pogona, zapošljavanju, povećanju proizvodnje, kao i širenju izvozničke mreže.

– Težili smo ka uvećanju plaća, potajno sam se nadao, ali ni sam nisam vjerovao da ćemo uspjeti u našem naumu. S ponosom mogu ustvrditi kako smo od maja ove godine svim radnicima u proizvodnji linearno uvećali plaće za 20 posto. Nakon što smo od početka 2017. godine uspjeli započeti s plaćanjem doprinosa za naše djelatnike, ponosan sam što mogu potvrditi kako smo uspjeli uvećati i plaće, i to djelatnicima u proizvodnji, rekao je Puljić.

Kazao je da kompanija, usprkos činjenici da je na dugom putu oporavka, nastoji učiniti svoje uposlenike zadovoljnim, a istovremeno biti i društveno odgovorna. Vitezit, kako ističke, živi od proizvodnje i ovim su željeli pokazati kako cijene sve ono što su radnici u proizvodnji dali za poduzeće, za čije sve bolje poslovanje upravo oni imaju velike zasluge.