“Bingo” pokrenuo intenzivnu proizvodnju u “Semberki-Janja”

bingo-semberka-janja

Kompanija “Bingo” uložila je velika sredstva u obnovu pogona “Semberke-Janja” i u protekla tri mjeseca u ovoj fabrici prerađeno je oko i 2.500 tona sirovog povrća, rekao je danas rukovodilac fabrike u Janji Zlatan Pejić.

“Od toga smo dobili oko 327 tona sušenog povrća i krenuli u proizvodnju začina. Od pokretanja proizvodnje imamo zahtjeve za izvozom naših sušenih proizvoda, što će ovu fabriku vratiti na vodeću poziciju u regionu”, naveo je Pejić.

On je naveo da se u posljednjih mjesec dana na policama “Binga” može naći “Semberski dodatak jelima” u pakovanjima od 500 do 1.000 grama.

“Riječ je o tradicionalnom, starom načinu proizvodnje začina, razlikujemo se od drugih jer naš proizvod sadrži 20 odsto sušenog povrća. Za sirovinu koristimo naše povrće i ponosni smo što na tržište vraćamo stari prepoznatljiv brend među začinima”, rekao je Pejić.

bingo-semberka-janja2

U fabrici trenutno radi 78 radnika, a u planu je da iduće godine u “Semberku-Janja” bude primljeno bar još 50 do 60 radnika.

“Mi smo spremni za nacrte ugovora za poljoprivredne proizvođače Semberije i okoline, da ugovorimo sirovine za iduću godinu. Potrebni su nam industrijski krompir i mrkva sa karakteristikama koje standardi propisuju. Spremni smo da pomognemo od proizvodnje, izbora sjemena i saradnje u plasmanu. Za jedan dan smo prozveli rekordnih 11 tona sušenog krompira”, rekao je Pejić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić sa saradnicima danas je u Janji, na prostoru nekadašnje fabrike “Semberka”, prisustvovao svečanom otvaranju fabrike za proizvodnju začina i sušenog povrća “Bingo”.

On je čestitao novi početak rada “Semberke-Janja”.

“`Semberka` je bila ponos regije i nosilac razvoja Janje, ali ranijom lošom privatizacijom i poplavama ovi pogoni su bili potpuno uništeni. Zahvaljujući gigantu kao što je kompanija `Bingo` ovaj kraj će se ponovo pokrenuti i oživjeti jer će korist od uspješne fabrike imati svi – kompanija, mještani, prozvođači sirovina, a samim tim i gradska uprava i grad Bijeljina”, rekao je Mićić.

Tehnolog u “Semberki-Janja” Sanela Telalović Adanagić rekla je da “Bingo” planira da proširi proizvodnju jer je “Semberka” nekad imala širu paletu proizvoda.

“Možemo preraditi do 1.100 tona sušenog proizvoda, a 10 puta više sirovine nam treba za sve to. Fabrika će od naredne godine krenuti punim kapacitetom. Što se tiče začina, koristimo isključivo domaću sirovinu. `Semberski dodatak jelima` sadrži 20 odsto sušenog povrća, zatno više nego drugi slični proizvodi, što ga izdvaja od ostalih”, rekla je Telalovićeva.