“Bio-Šamp” proizvodi gljive 16 godina: Gljivarstvo u BiH je nerazvijeno

img-1898

“Bio-Šamp” sa sjedištem u Šijama kod Tešnja bavi se proizvodnjom šampinjona i bukovača, te uvozom repromaterijala potrebnog za proizvodnju gljiva.

Ovim poslom se bave već 16 godina, a iskustva, planove i način proizvodnje gljiva podijelili rukovodstvo ove firme podijelilo je u razgovoru s našim novinarom.

“Bio-Šamp” je jedna od rijetkih firmi koja se bavi isključivo proizvodnjom gljiva. Da li je ta grana privrede u BiH unosna i šta je potrebano kako bi se ona u BiH još više razvila?

Gljivarstvo je grana poljoprivrede koja je relativno nerazvijena u BiH, samo su rijetki gljivari koji teže ka razvoju i unaprijeđenju svoje proizvodnje. Razlog tom je što je gljiva kratkog roka trajanja te je neophodno vrlo brzo vršit prodaju svih proizvedenih količina gljive, što mnogi ne uspiju zbog ne tako velikog tržišta u BiH.

rejting-April-741x200-4

Bosni i Hercegovini je potrebno da ima neku ozbiljnu firmi za preradu gljive bilo da se suši i prerađuje u supe ili da se vrši njihovo mariniranje i time smanji propadanje velikih količina gljive koja se ne može prodati u svježem stanju.

img-1742

Vaša firma se bavi već 16 godina proizvodnjom gljiva. Koji su ciljevi “Bio-Šampa” u narednom periodu?

U narednom periodu cilj “Bio-Šampa” je da poveća svoje proizvodne kapacitete sa naglaskom na proizvodnju bukovače i Shii-Take gljiva.

Da li izvozite vaše proizvode na inostrano tržište i ako ne, da li imate to u planu?

Trenutno vršimo izvoz šampinjona u ljetnim mjesecima za tržište Crne Gore i Hrvatske.

Također, uvozite i repromaterijal potrebnog za proizvodnju gljiva. O čemu se tačno radi i koliko je šta je neophodno za proizvodnju kvalitetnih gljiva?

img-1805

Mi uvozimo supstrat za proizvodnju šampinjona iz Mađarske. To je kompost zasijan micelijem šampinjona, koristi se kao gotov supstrat za proizvodnju.

Za proizvodnju kvalitetnih gljiva je neophodno veliko ulaganje u klimatizaciju objekta, obezbjeđivanje najoptimalnijih parametara temperature i vlažnosti, također je potrebno mnogo iskustva, stručnosti i truda.

Kolika je, uopšte, potražnja za gljivama u BiH?

Potražnja gljiva u BiH varira u toku godine, i nikada niste sigurni da li će gljiva da „ide“ ili ne, ali se okvirno uzima da je njena sezona od septembra do maja.