blokirane isplate

Bitcoin i dalje tone, moguć je i krah tržišta kriptovalutama

New Project – 2022-06-13T205056.762

Velika rasprodaja na kriptotržištu uslijedila je nakon vijesti o ubrzanju inflacije u SAD-u za čak 1 postotni bod na mjesečnom nivou u maju

Vrijednost bitcoina je pala na najniži nivo u posljednjih 18 mjeseci, i trenutno iznosi oko 23.000 dolara za bitcoin. Po trenutnoj cijeni bitcoin je izgubio pola vrijednosti od zadnjeg dana prošle godine, i gotovo dvije trećine od rekordne cijene u novembru 2021.

Druge kriptovalute su izgubile još i više. Ethereum vrijedi samo trećinu cijene s kojom je ušao u godinu i četvrtinu od svoje najviše cijene u istoriji iz novembra prošle godine, kada se trgovalo po cijeni većoj od 4.800 dolara za jedan ethereum.

Kriptovaluta cardano se na vrhuncu približavala cijeni od 3 dolara, a trenutno je na 0.46 dolara. Solana, četvrta najpopularnija kriptovaluta, izgubila je više od 80 posto vrijednosti od početka godine i više od 90 posto u odnosu na novembar prošle godine.

Velika rasprodaja na kriptotržištu uslijedila je nakon vijesti o ubrzanju inflacije u SAD-u za čak 1 postotni bod na mjesečnom nivou u maju, čime se popela na 8.6 posto, što je najviši nivo od 1981. To je više od predviđanja ekonomista i potaknulo je velik strah na tržištima.

Velik rast inflacije je signal da će američka centralna banka FED nastaviti s podizanjem referentnih kamatnih stopa, što je glavni alat u borbi protiv inflacije, a time će poskupjeti zaduživanje i “cijena novca”. U takvim su situacijama investitori jako oprezni i manje se ulaže jer se očekuje da će politika podizanja referentnih kamatnih stopa dovesti do usporavanja ekonomije. To je uostalom i cilj, da se ekonomija “ohladi” i time inflacija vrati na manje nivoe.

Celsius blokirao sve isplate

Celsius, jedna od najvećih platformi za zajmove na kriptotržištu, blokirao je sve isplate. Odluka je nastupila uslijed zadnjeg velikog pada cijene bitcoina i ostalih kriptovaluta.

“Zbog ekstremnih tržišnih uslova, danas objavljujemo da Celsius pauzira sve isplate, zamjene i prijenose između računa”, obavijestila je kompanija klijente u dopisu. To se može protumačiti kao reakcija na svojevrsnu verziju “bank run”, tj. “juriš na banke”, samo na kriptotržištu.

Isto je bila prisiljena napraviti i najveća mjenjačnica kriptovaluta, Binance. Blokirane su sve isplate bitcoina pa vlasnici koji su položili valutu na račune u mjenjačnici trenutno ne mogu podići svoju imovinu.

Službeno objašnjenje je da se zbog velikog broja transakcija jednostavno ne može procesuirati toliki broj transakcija, što znači da je problem tehničke prirode i ne radi se o namjernom blokiranja kao kod Celsiusa.