Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Biznis forum u Skoplju: Prilika za razgovore o povećanju ekonomske saradnje u regiji

mirko sarovic – fatmir besimi

Uvodnim obraćanjima zamjenika predsjednika makedonske Vlade zaduženog za evropska pitanja Fatmira Besimija i bosanskohercegovačkog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, u kojima su istakli potrebu intenziviranja i povećanja međusobne trgovinske razmjene između zemalja regije, otvoren je šesti biznis forum u organizaciji grupacije “Biznis plus” koji je okupio više od 300 direktora, vlasnika i predsjednika kompanija, javlja Anadolu Agency.

Vicepremijer Fatmir Besimi istakao je da politički ambijent u državi utiče na biznis klimu, ali da Makedonija ostaje da korača na putu ka Evropskoj uniji.

“Naš put ka EU znači i ostvarivanje određenih ciljeva i regionalne suradnje, da se poboljša ekonomski rast, trgovina od sto milijardi da se duplira na 200 milijardi eura do 2020 godine, sa tim što trgovina između zemalja regiona treba da se poveća trostruko, od 12 milijardi na 36 milijardi eura, a prosjek BDP-a po glavi stanovnika od 36 posto, što je prosjek EU-a, da se poveća na 44 posto“, kazao je Besimi dodavši da za sve zemlje regije ostaje da rade na ubrzanju ekonomskog rasta.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da je BiH čvrsto opredjeljena da krene naprijed i da do 2017. dobije kandidatski status za članstvo u EU-u. Šarović je informisao da je BiH odnedavno obezbjedila uslove za izvoz u zemlje EU-a nekih važnih kultura, no da se ipak akcenat treba staviti na trgovinsku razmjenu susjednih zemalja.

biznis forum skoplje

“Iako smo jedni drugima najbliži, to ne pokazujemo u razmjeni jedni sa drugima. To je plastičan primjer kada je u pitanju trgovina sa Makedonijom. Trgovinska razmjena na godišnjem nivou između dvije zemlje ne prelazi 120 miliona eura. Moram da istaknem da Bosna i Hercegovina ima deficit kada je u pitanju saradnja sa Makedonijom, no zaista mislim da postoje nebrojene šanse, nebrojene prilike i mogućnosti da našu razmjenu povećamo“, istakao je Šarović.

Šesta biznis konferencija se održava u organizaciji Regionalnog poslovnog i biznis kluba “Biznis plus”, koji је prije pet godina osnovao makedonski magazin “Kapital” zajedno sa medijskim partnerima: “Finance” iz Ljubljane, “Oslobođenje” iz Sarajeva, “Privredni vjesnik” iz Zagreba.

Organizatori su istakli da je cilj biznis foruma da unaprijedi i intenzivira ekonomsku i trgovinsku saradnju privrednika iz regiona.