Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Blagojević: U svim privrednim granama u RS-u nedostaju stručni kadrovi

Vladimir-Blagojevic

U Republici Srpskoj (RS) u gotovo svim privrednim granama nema dovoljno kvalifikovane radne snage, jer su proteklih godina školovani kadrovi koji ne trebaju realnom sektoru – upozorili su iz entitetske Privredne komore.

-Nažalost, došli smo u situaciju da gotovo nema privredne grane kojoj ne fale kvalifikovani radnici, i u proizvodnim i u uslužnim djelatnostima. S druge strane, imamo veliki broj visokoobrazovanih kadrova, ali njihovi obrazovni profili privredi nisu potrebni – ukazuje u razgovoru za Fenu službenik za odnose s javnošću entitetske Privredne komore Vladimir Blagojević.

Privrednici su, kaže, na neki način, postali “robovi” današnjeg obrazovnog sistema, jer školovanje se odvija po starim nastavnim programima i školuju se pojedini profili koji privredi ne trebaju, bez naznaka da se školstvo prilagodi potrebama.

-Sve ovo se negativno odražava na prirvedu, jer privredna društva, zbog nedostatka stručnih kadrova, nisu u mogućnosti da preuzimaju složenije poslove, nastavljaju raditi na manje složenim poslovima, a to znači i manji profit preduzećima i manja primanja radnicima – naglašava Blagojević.

Nažalost, ovo nije jedini problem.

U proteklom periodu i iz RS-a je otišao i još odlazi veliki broj kvalitetnih kadrova.

-Zbog velikog jaza u primanjima u javnom i privatnom sektoru, jedan broj radnika koji ne uspije naći posao u javnom sektoru, napušta ove prostore i odlazi raditi negdje u inostranstvo. Demografska slika nije dobra, ali to se treba riješiti sistemskim pristupom na nivou RS – ukazuje Blagojević.

Na ove negativne trendove konstantno ukazuju iz Privredna komora RS-a.

Jedan od zahtjeva u vezi s ovim problemom je i izmjena Zakona o dječijoj zaštiti.

Na izmjeni ovog zakona Privredna komora RS insistira duži niz godina s ciljem sistemskog rješavanja pitanja porodiljskog bolovanja, odnosno traži da se poslodavcima omogući refundacija porodiljskog bolovanja u bruto iznosu.

Poslovna zajednica podržava povećanje nataliteta u RS-u, ali smatra da ovo pitanje treba sistemski riješiti na način da teret ne ide isključivo na privrednike.

Blagojević u razgovoru za Fenu pojašnjava da zahtjevaju prenošenje isplate bolovanja na teret nadležnog fonda i odjavu korisnika poslije 30 dana bolovanja.

Ukoliko se ovo pitanje ne riješi na spomenuti način, traže primjenu relevantnih propisa kako bi privrednim društvima, koja redovno izmiruju obaveze, bilo omogućeno blagovremeno refundiranje naknada preko fonda.