Biznis

Američka kompanija

Boeing će platiti 2,5 milijardi dolara odštete i kazne zbog nesreća sa avionima 737 Max

08/01/2021

Rukovodstvo kompanije potpisalo je nagodbu sa Ministarstvom pravde SAD-a i priznalo krivicu zbog nesreća koje su uzrokovane tehničkim kvarovima na avionima Boeing 737 Max

Američka kompanija Boeing će zbog avionskih nesreća u Indoneziji i Etiopiji platiti odštetu i novčane kazne ukupne vrijednosti od 2,5 milijardi dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Rukovodstvo kompanije potpisalo je nagodbu sa Ministarstvom pravde SAD-a i priznalo krivicu zbog nesreća koje su uzrokovane tehničkim kvarovima na avionima Boeing 737 Max.

Tako je Boing pristao da plati odštetu porodicama stradalih, aviokompanijama koje su koristile njegove avione, a platit će i novčanu kaznu.

Federalna uprava zrakoplovstva (FAA) nedavno je odobrila ponovne letove Boeingovih aviona 737 Max nakon što su proteklih 20 mjeseci provedene detaljne analize i tehničke korekcije na tim letjelicama.

U Indoneziji je u oktobru 2018. godine u padu putničkog aviona na letu JT610 kompanije Lion Air poginulo 189 osoba i bila je to prva avionska nesreća aviona Boeing 737 Max.

U martu 2019. godine ponovo se dogodila nesreća s istim tipom putničkog aviona, a tog puta je u Etiopiji život izgubilo 157 osoba koje su bile na letu Ethiopian Airlinesa.

Istragama je utvrđeno da su obje nesreće izazvane greškama na senzorima za određivanje ugla uspinjanja aviona.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.