zbog kvara na motoru

Boeing preporučio prizemljenje aviona 777 nakon nesreće u Denveru

Boeing_777_avion

United Airlines i dva glavna operatora u Japanu već su prestali koristiti 56 aviona s istim motorom

Američki proizvođač aviona Boeing preporučio je prizemljenje svih 777 aviona s istim tipom motora koji je pretrpio kvar i izazvao prskanje krhotina iznad Denvera u subotu.

Rečeno je da 128 mlaznih aviona treba da suspenduju letove dok se ne izvrše inspekcije, javlja BBC.

United Airlines i dva glavna operatora u Japanu već su prestali koristiti 56 aviona s istim motorom.

Let 328, koji je prevozio 231 putnik, bio je prisiljen hitno sletjeti na aerodrom u Denveru. Nema povrijeđenih.

Prema tvrdnjama Savezne uprave za avijaciju (FAA), United je jedina američka aviokompanija koja leti modelom 777, dok su ostali u Japanu i Južnoj Koreji.

Aviokompanija Korean Air, koja ima šest aktivnih aviona ovog tipa i 10 u skladištu, saopćila je da čeka uputstva južnokorejskih regulatora u vezi sa bilo kojim mjerama za Boeing 777.

United Flight 328, koji je letio za Honolulu, pretrpio je kvar na desnom motoru. Krhotine iz mlaznjaka pronađene su rasute po obližnjem stambenom naselju nakon što se vratio na aerodrom u Denveru.

Prvobitno otkriće Nacionalnog odbora za sigurnost transporta (NTSB) je da se većina oštećenja dogodila u desnom motoru, gdje su dvije lopatice ventilatora bile slomljene, a ostale lopatice oštećene. Glavnina aviona pretrpjela je samo manju štetu.

Kvar motora je još jedan udarac za Boeing nakon što je njegov avion 737 Max prizemljen 18 mjeseci poslije dvije nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi.