Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ponos od 1969. godine

Boeing se oprašta od svog najpoznatijeg modela – jumbo jeta 747

l_561782f68688f4f8f8d4505c0216d270

Na posljednjem ispraćaju očekuje se velika gužva sadašnjih i bivših radnika Boeinga. Posljednji ovakav model bit će isporučen avioliniji Atlas Air

Boeing se u utorak oprašta od svog najčuvenijeg modela aviona – jumbo jeta 747.

Od 1969. godine, divovski, ali graciozni 747 služio je kao teretni avion, ali i komercijalni avion sposoban da preveze skoro 500 putnika, transport za NASA-ine space shuttleove i predsjednički avion Air Force One. Revolucionarizirao je putovanja, povezujući međunarodne gradove koji nikada prije nisu imali direktne rute i pomogao u demokratizaciji putničkog letenja.

Ali u proteklih 15 godina, Boeing i njegov evropski rival Airbus predstavili su profitabilnije i ekonomičnije širokotrupne avione, sa samo dva motora za održavanje umjesto četiri iz modela 747.

Na posljednjem ispraćaju očekuje se velika gužva sadašnjih i bivših radnika Boeinga. Posljednji ovakav model bit će isporučen avioliniji Atlas Air.

– Ako volite ovaj posao, plašili ste se ovog trenutka – rekao je dugogodišnji analitičar avijacije Richard Aboulafia.

– Niko više ne želi avion sa četiri motora, ali to ne briše ogroman doprinos koji je avion dao razvoju industrije ili njenom izuzetnom naslijeđu – kazao je on.