Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi incident

Boeingov avion naglo propao sve do oko 120 metara iznad Tihog okeana

boeing avion
Ilustracija: Screenshot/ YouTube

Avion je letio iz Honolulua za Lihue kada se suočio s brzim propadanjem, izvijestio je Bloomberg. Niko nije povrijeđen u incidentu.

Američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) provodi istragu nakon što je avion Southwest Airlinesa počeo naglo propadati, zaustavivši propadanje na oko 120 metara iznad Tihog okeana, prenosi Guardian.

Bloomberg je u posjedu memoranduma koji je distribuiran pilotima Southwesta. U memorandumu stoji kako je Boeing 737 Max 8 propadao oko 1200 metara u minuti, zaustavivši propadanje na oko 120 metara iznad okeana prije nego što se počeo uspinjati.

Avion preusmjeren u Honolulu

Incident kod obale Havaja dogodio se 11. aprila, usred nepovoljnih vremenskih uvjeta. Avion je letio iz Honolulua za Lihue kada se suočio s brzim propadanjem, izvijestio je Bloomberg. Niko nije povrijeđen u incidentu.

“Southwestu ništa nije važnije od sigurnosti. Putem našeg robusnog sistema upravljanja sigurnošću, događaj je tretiran na odgovarajući način jer uvijek težimo stalnom poboljšanju”, stoji u saopćenju zrakoplovne kompanije dostavljenom medijima.

FAA je za CNN potvrdila kako je odmah saznala za incident i otvorila istragu. Avion je na kraju preusmjeren u Honolulu.

Boeingov avion prošli mjesec doživio nizozemski okret

Prošle sedmice se saznalo da je tokom maja u odvojenom incidentu drugi Boeing 737 Max pretrpio štetu nakon što je doživio nizozemski okret. Nizozemski okret označava situaciju u kojoj se avion ljulja od vrha jednog krila do vrha drugog krila. Naziv je uveden jer avion u zraku oponaša kretanje nizozemskog klizača na ledu.

Associated Press je izvijestio da je oštećeni avion sigurno sletio, ali je istaknuo da Southwest Airlines nije obavijestio Nacionalni odbor za sigurnost saobraćaja (NTSB) o nizozemskom okretu i oštećenju aviona do 7. juna.

U januaru je FAA naredila da gotovo 200 Boeinga 737 Max 9 prestane letjeti nakon što je komad trupa otpao usred leta. Avioni su se mogli vratiti u zrak nakon što su prošli opsežnu inspekciju.