Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borenović: Tržište kapitala RS najlošije u regionu

branislav-borenovic1

Jedino Grčka ima lošije pokazatelje od Republike Srpske na tržištu kapitala, tvrdi poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Branislav Borenović.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci istakao da je već godinama prisutan pad aktivnosti na tržištu RS-a te da se mjeri padom berzanskog indeksa za gotovo 34 posto.

– Po tim podacima Republika Srpska je najgora u regionu – rekao je Borenović, istučući da je razočaravajuća činjenica da je ukupan promet lani na Banjalučkoj berzi bio svega 560 miliona KM, od čega je više od 400 miliona bio promet obveznicama i trezorskim zapisima RS-a.

-Očigledno Berza isključivo služi vlastima da se dodatno zadužuju i opterećuju građane RS-a za naredni period – naveo je Borenović.

Izvještaj Komisije za hartije od vrijednosti RS-a o stanju na tržištu hartija od vrijednosti za 2015. danas su razmatrali poslanici Narodne skupštine RS-a, a Borenović je upozorio da je taj dokument istinut i da javnost ima mogućnost da se uvjeri u veoma loše ekonomsko stanje u RS-u.

-Danas u RS-u BDP po glavi stanovnika iznosi 6.463 KM, a u Federaciji BiH više od 8.000, kamate na obveznice u RS-u su gotovo pet posto, a u FBiH oko 3,7 posto, kamate na trezorske zapise RS su oko 3,2 posto, a u drugom bh.entitetu 0,7 posto. Javni dug po glavi stanovnika RS je 3.727 KM, a u FBiH 2.815 KM, što govori u kakvom se stanju nalazi RS. Ovi makroekonomski pokazatelji su slika kako radi vlast u RS-u – rekao je Borenović.