Dijaspora

Bosanci i Bosanke donose znanje u domovinu

Bosanci

Radionice DiaWorks su nastale iz potrebe da se iskoristi želja uspješnih poduzetnika iz bh. dijaspore da ponude svoj volonterski angažman u prenosu znanja prema poduzetnicima u zemlji

Prenos znanja iz bosanskohercegovačke dijaspore u lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini tema je o kojoj se često govori kao mogućnosti i važnom potencijalu, ali se tek u posljednje vrijeme realizira u praksi.

Važan doprinos tome dao je i Biznis centar bh. dijaspore, koji je povezao udruženja „Naša perspektiva“ i „Restart“, te uz podršku USAID Projekta „Diaspora Invest“, polako postaje središna tačka za prenos znanja i informacija poslovne zajednice bh. dijaspore.

– Nismo se još dovoljno vezali. Svako se borio u svom poslu da stane na noge. Sada firme koje su stale na noge, koje se bave marketingom, animacijom, filmske firme, informacione tehnologije, trebaju da se povežu lokalno. Onda trebaju da se povežu sa dijasporom, da plasiraju ideje, ali i da se plasiraju proizvodi u inostranstvo – kazao je Elvir Čaušević, koji je ove sedmice učestvovao kao predavač na radionicama DiaWorks.

Radionice DiaWorks su nastale iz potrebe da se iskoristi želja uspješnih poduzetnika iz bh. dijaspore da ponude svoj volonterski angažman u prenosu znanja prema poduzetnicima u zemlji. Predavači su nominirani prema Biznis centru bh. dijaspore, a onda se, u skladu sa njihovim planom posjeta i putovanja u domovinu, planira vremenski okvir treninga – na koji se prijavljuju studenti, poduzetnici i članovi Diasporainvest.ba mreže.

Članica bh. dijaspore iz Velike Britanije, koja je u BiH pokrenula kompaniju „TeOra“ Lilijan Sulejmanović je kazala da se radionica u kojoj su učestvovali fokusirala na pitanje razumijevanja konkurentnosti, te da su razgovarali o definicijama prednosti u konkurenciji, okviru za analizu konkurencije i kroz analize slučaja istraživali različite primjere iz prakse.

Nisu samo ovakve radionice šansa za povezivanje. Na posljednjoj konferenciji Reconnect, koju je realiziralo udruženje Restart uz podršku USAID Projekta „Diaspora Invest“, putem video prezentacije svoja je znanja i iskustva podijelio i profesor Ervin Sejdić. On je porijeklom iz Gradačca, a trenutno radi na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Pittsburghu. Mladi bh. stručnjak 1992. godine je zbog rata bio primoran napustiti našu zemlju, a izbjeglički put ga je odveo u Kanadu i SAD, gdje je na kraju i doktorirao.

– Često gledamo intervjue u kojima inženjere iz BiH pitaju „koji je vaš cilj?“, a odgovor obično glasi „želim imati posao“. To uopšte nije cilj već samo nusproizvod istinskog životnog cilja. Moja preporuka je odredite vlastite ciljeve. Ciljeve koji će vas izvesti iz vaše comfort zone. Zapošljavanje, selidba u drugu zemlju te rad u internacionalnoj kompaniji nije cilj. To je samo procedura. Uvijek bih zaposlio ljude sa jasno određenim ciljevima u životu koji se preklapaju sa ciljevima moje institucije, moje istraživačke grupe jer na kraju mi zaista želimo da ostvarimo velike stvari – kazao je Sejdić.

Biznis centar bh. dijaspore ostaje otvoren za povezivanje, a više od 600 učesnika i učesnica u događajima i aktivnostima koje je ovog ljeta podržao USAID Projekat “Diaspora Invest” dokaz su da je interes za saradnju poduzetnika iz lokalne zajednice i iseljeništva značajan, saopćeno je iz tog projekta.