Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Online

Bosanskohercegovačka delegacija učestvuje na 48. zasjedanju CIGRE u Parizu

cigre

Iako će ovo zasjedanja CIGRE biti okončano tek 3. septembra, na osnovu dosadašnjih izlaganja moguće je sagledati pravce razvoja energetskog sektora u svijetu, kazali su Feni u Bosanskohercegovačkom komitetu CIGRE (BHK CIGRE)

Oko 3.000 delegata iz cijelog svijeta od početka ove sedmice prati 48. online zasjedanje Međunarodnog komiteta za velike električne sisteme CIGRE kojim se predsjedava iz centrale te organizacije u Parizu, a Bosna i Hercegovina je na tom zasjedanju prisutna sa jedanaest delegata.

Što se tiče referata najviše ih je iz područja energetskih sistema, a razmatraju se u tri studijska komiteta u kojima će biti prezentirana četvrtina od ukupno 774 stručnih i znanstvenih radova.

Iako će ovo zasjedanja CIGRE biti okončano tek 3. septembra, na osnovu dosadašnjih izlaganja moguće je sagledati pravce razvoja energetskog sektora u svijetu, kazali su Feni u Bosanskohercegovačkom komitetu CIGRE (BHK CIGRE).

Predsjednik BHK CIGRE Edhem Bičakčić s tim u vezi ističe da će četiri velika globalna trenda donijeti promjene u energetskom sektoru. Te su promjene neizbježne i nepovratne i one se manifestuju kroz deregulaciju, decentralizaciju, dekarbonizaciju i digitalizaciju. Posebno je naglasio značaj uspostave tržišta električne energije, kako bi svako mogao sudjelovati na tržištu energije.

– Digitalizacija je trend koji se primjećuje u čitavoj svjetskoj ekonomiji, uključujući i energetski sektor. Mnoge ‘stvari’ imaju ugrađene senzore koji su povezani na Internet, a poslovi su u svakom trenutku redefinisani interakcijom digitalnog i fizičkog svijeta. To dovodi do poboljšane povezanosti i digitalizacije što ubrzava prelazak preduzeća na poslovne modele, koristeći dobijene podatke od senzora. A za elektroenergetičare je to izuzetno prosperitetno – navode iz BHK CIGRE.

Iskusna inženjerka informacionih tehnologija Đenana Čampara i studentica Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu Esma Mušić prezentirale su referate grupe autora iz Bosne i Hercegovine.

Prvi referat bavio se primjenom automatizirane procjene nesigurnosnih rizika za pametne mreže, pri čemu naši autori uz ostalo ukazuju na to da nam sposobnost da budemo sistematični i sveobuhvatni, uz minimalne napore, zahvaljujući potpuno automatizovanom rješenju za procjenu rizika, daje priliku da budemo proaktivni i zaštitimo našu kritičnu infrastrukturu, te omogućimo nesmetanu isporuku električne energije krajnim kupcima.

Drugi rad “Konceptualiziranje hibridnog elektroenergetskog sistema i dizajn mikro mreže za snabdijevanje udaljenog turističkog sela” polazi od toga da je naša zemlja bogata prirodnim bogatstvima, te da odmor u udaljenim planinskim selima nije samo zanimljiv stranim turistima, već i domaćim. Novi pristup u načinu elektrifikacije ovakvih mjesta bi smanjio zagađenje, povećao primamljivost za turizam, ali i napravio velike uštede.

Mnoge zemlje su napravile tranziciju prema lokalnoj proizvodnji električne energije na udaljenim područjima, tako da danas u svijetu postoje cijela sela koja na krovovima kuća imaju instalirane solarne panele.

– Nesumnjivo je da ideje iz ovog referata predstavljaju budućnost i držanje koraka sa vremenom i novim tehnologijama iz oblasti elektroenergetike. Tokom sesije primijećeno je da je ovaj referat napisala i “branila” studentica što je na ovoj konferenciji prava rijetkost – navode iz BHK CIGRE.