Bosna International Forum: Pospješimo bh. privredu u saradnji s dijasporom

Bosna_forum

Jedan od glavnih zaključaka Bosna International Foruma (BIF) je potreba za kreiranjem i otvaranjem ureda za dijasporu pri lokalnim nivoima vlasti koji će biti na raspolaganju bh. dijaspori za sve potrebe i interese.

U protekla dva dana održavanja Foruma značajni pomaci i zaključci su doneseni u interakciji bh. institucija sa dijasporom i privrednim subjektima iz BiH i svijeta.

Drugi zaključak se odnosi na pokretanje zajedničkih projekata od stručnih osoba u saradnji s lokalnim zajednicama koji će se, prije svega, stavljati na raspolaganje bh. dijaspori i stranim investitorima.

U saopćenju BIF-a se navodi da će investitori u projekte imati direktnu korist i mogućnost upravljanja realizacijom projekata, dok će se istim povodom kreirati i umnožavati radna mjesta.

– Sljedeći zaključak prirodno vodi ka uspostavljanju međunarodnih odnosa. Stoga su ugovorene posjete od strane vlada i privrednika iz Indonezije, Malezije, Kine i Katara predstavnicima partnerskih općina Foruma. Interesovanje za saradnju sa BIF-om su izrazili načelnici općina Goražde, Travnik, Jajce i Bihać, s kojima se već uspostavljaju uredi za dijasporu – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su cijelu ideju podržale državne institucije, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstvo vanjskih poslova, kao i Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA).

Svečana ceremonija otvaranja Bosna International Foruma (BIF) je održana u petek gdje se gostima, između ostalih, obratio bivši reisu-l-ulema Mustafa Cerić, kao i gradonačelnici općina Cazin, Novi Grad Sarajevo i Bužim koji su ujedno i partneri foruma. Ceremoniju je otvorio Goran Milić, počasni gost foruma, koji je sve prisutne pozvao na aktivni angažman u poboljšanju bh. privrede kroz mnoge neiskorištene resurse Bosne i Hercegovine.