Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

„Brajlović“ predstavio novu tehnologiju za sušenje fermentiranih artikala

Mesna industrija “Brajlović”

Jedna od najvećih kompanija u BiH za preradu i proizvodnju mesa „Brajlović“ danas je upriličila svečanost povodom implementiranja najsavremenije tehnologije za sušenje trajnih fermentiranih artikala. Osim toga, kompanija je prezentovala novi način pakovanja u flopak ambalaži sa kontrolisanom atmosferom i novi dizajn navedenih artikala.

U mesnoj industriji „Brajlović“ smatraju da je ovo za njih veoma važan dan, jer je riječ o izuzetno bitnom projektu u razvoju kompanije.

„Želja nam je da ozvaničimo početak rada nove, savremene tehnologije za sušenje trajnih fermentiranih artikala. Ukupna vrijednost ove investicije je preko 700.000 KM. Mesna indutrija ‘Brajlović’ je bh. ldier u proizvodnji i prodaji fermentisanih artikala, odnosno sudžuka, i nadamo se da će ova savremena tehnologija dodatno osnažiti tu našu poziciju na domaćem tržištu. Prednosti hladnog dimljenja i zrenja u odnosu na tradicionalno dimljene ogleda se u poboljšanju kvaliteta proizvoda, standardizaciji kvaliteta, kontrolisanom dimljenju. Isto tako, isključiuju se vanjski faktori poput temperature i vlage koji su važni kod procesa sušenja i fermentacije“, rekao je Samir Brajlović, šef marketinga mesne industrije „Brajlović“.

Ovom tehnologijom proizvodiće se devet artikala, koji će biti pakovani u flopak ambalaži, a na tržištu će se plasirati u novom zelenom prepoznatljivom dizajnu.

„Naša mesna industrija ima oko 50 proizvoda koji se dijele na tri grupe – oblikovani, polutrajni i bareni. Naš cilj je da što kvalitenije napravimo što kvalitetnije trajne proizvode u čemu smo lideri u BiH. Prisutni smo u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu, ali i u 14 zemalja Evropske unije. Najveći naši aduti su bosanski sudžuk i sušeno meso. Naši planovi su da se dalje razvijamo i tako ostanemo konkurentni na tržištu“, kazao je Hamid Brajlović, vlasnik i generalni menadžer kompanije.

Kompanija „Brajlović“ osnovana je 1987. godine u Sarajevu. Tokom agresije u BiH svi njeni proizvodni i prodajni kapaciteti su bili uništeni, ali je 1997. ponovo počela sa poslovanjem. Uz pomoć međunarodnih finansijskih institucija, 1998. počinje izgradnja modernog objekta za preradu mesa, da bi u decembru 1999. počela sa radom mesna industrija „Brajlović“. Na tržištu u BiH ova industrija nudi preko 50 polutrajnih i trajnih mesnih proizvoda.