Biznis

najavio Johnson

Britanija će uložiti 700 miliona funti u novu nuklearnu elektranu

02/09/2022
Foto: Twitter

Ulaganje u nuklearnu energiju vremenski se poklopilo s nastojanjima Velike Britanije da potrebe za energijom u što većoj mjeri podmiruje iz domaće proizvodnje, s obzirom na snažan rast cijena energije, ali i da smanji emisiju štetnih plinova

Britanija će uložiti 700 miliona funti u novu nuklearnu elektranu Sizewell C, izjavio je premijer Boris Johnson koji iduće sedmice odlazi iz ureda u Downing Streetu.

„Siguran sam da ćemo to riješiti idućih sedmica. Riješit ćemo to jer bi bilo apsolutno ludo kada to ne bismo napravili”, rekao je Johnson, signalizirajući da će London uložiti u projekt francuskog EDF-a.

Ulaganje u nuklearnu energiju vremenski se poklopilo s nastojanjima Velike Britanije da potrebe za energijom u što većoj mjeri podmiruje iz domaće proizvodnje, s obzirom na snažan rast cijena energije, ali i da smanji emisiju štetnih plinova, piše Reuters.

Britanija još mora zainteresovati privatne ulagače za nuklearku Sizewell C. Francuski EDF saopćio je da bi postrojenje moglo koštati 20 posto manje od njegove nuklearke Hinkley Point C, čiji se troškovi trenutno procjenjuju na 25 do 26 milijardi funti.

Veća proizvodnja struje u nuklearkama dugoročno bi smanjila britansku ovisnost o prirodnom plinu koji je činio oko 45 posto ukupne proizvodnje u 2021.

Vlada će novac za Sizewell izdvojiti iz rezerviranih 1,7 milijardi budžetskih funti za pokretanje velikog nuklearnog projekta.

Nuklearka Sizewell C trebala bi početi s radom tek za nekoliko godina. Nuklearna elektrana Hinkley Point C često je probijala rokove, ali i finansijsku konstrukciju, uz dodatne troškove koji su se mjerili u milijardama funti.

Trenutno se očekuje da će Hinkley početi s radom 2027, deset godina kasnije no što je prvotno obećano.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.