Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britaniji prijeti nestašica piva

pivo

Velika Britanija mogla bi ostati bez piva u najgorem mogućem trenutku, za vrijeme trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva i početka sezone roštilja. Kako piše Independent, najveći dobavljač piva u toj zemlji, Booker koji je u vlasništvu poznatog lanca Tesco, limitirao je prodaju trgovinama, pubovima i kafićima i to tako da po kupnji mogu uzeti najviše deset gajbi piva (24 boce) i pet gajbi gaziranih sokova.

A do svega je došlo zbog nedostatka CO2, kako u Velikoj Britaniji, tako i u cijelom svijetu. Kako je došlo do toga? Ugljikov dioksid se naširoko koristi u proizvodnji gaziranih i alkoholnih pića jer stvara mjehuriće, piše BBC. Također, dodaje se salatama i mesu kako bi mu se produžio rok trajanja, a poznat je i kao najhumaniji način ubijanja svinja i peradi prije klanja jer od njega budu omamljeni i ništa ne osjećaju.

Da bi razumjeli zašto u ovom trenutku nedostaje ugljikova dioksida, potrebno je naglasiti da većina tog plina nastaje kao nusproizvod proizvodnje amonijaka za umjetno gnojivo. Drugi način proizvodnje CO2 je na plantažama na kojima se proizvodi bioetanol (etanol od pšenice, kukuruza, šećerne trske…). Trenutno je većina takvih plantaža zatvorena zbog redovnih radova na održavanju, a u Velikoj Britaniji radi samo jedna od pet.

Umjetno gnojivo najpotrebnije je u zimi pa je trenutno proizvodnja na niskim granama, a i amonijak nije previše na cijeni pa se proizvođači neće previše žuriti ponovo pokrenuti fabrike.

Zapravo je riječ o nezgodnom “tajmingu” fabrike su otišle na godišnju pauzu taman dok traje SP u Rusiji, a vrijeme je pogodno za pivo na otvorenom. Da se ovo nije moglo dogoditi u gorem trenutku, dovoljno govori činjenica kako se očekivalo da će Britanci popiti 14 miliona limenki piva više nego inače zahvaljujući dobrim rezultatima njihove reprezentacije.

Već sada posljedice osjeća Heineken, ali i jedna od najvećih globalnih kompanija za proizvodnju pića Coca-Cola. U nekim prodavnicama već sada se ne može kupiti Schweppes ni Dr. Pepper. Najveća škotska klaonica je zatvorena i sada šalju 6000 svinja sedmično na klanje u Veliku Britaniju. No, uskoro će i ta klaonica ostati bez CO2.

Britanska udruga peradara rekla je kako “žive dan po dan” i pokušavaju uštedjeti što više CO2, neke trgovine su ukinule online naručivanje smrznutog mesa (jer se led u hladnjačama radi od ugljikova dioksida), a već se spominje i rast cijena svinjetine.

Kraj krize se očekuje kroz mjesec dana, kada bi fabrike amonijaka ponovo trebale početi raditi. Nešto slično dogodilo se i u ljeto 2015., no kupci nisu osjećali posljedice jer su dućani, pubovi i kafići jednostavno povukli više piva iz ostalih dijelova Europe koji nisu bili ugroženi. No, sada su ugroženi apsolutno svi na starom kontinentu.

Inače, prije dva dana u medijima se pojavila informacija da piva nedostaje i u Rusiji, zemlji domaćinu Svjetskog prvenstva jer nisu bili spremni za toliku potražnju, piše Wis Tv.

– Očekivali smo da će gosti ipak piti i nešto dugo osim piva! – zavapili su iz ruskih barova. Najviše piva piju Englezi, Nijemci, Belgijci i Danci, stanovnici takozvanog Beer Belta (Pivskog pojasa).