Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon ogromnog smanjenja budžeta

Britanska funta dostigla rekordno nisku vrijednost u odnosu na američki dolar

funta

Analitičari upozoravaju da bi funta mogla još više padati

Funta je u ponedjeljak dosegla rekordno nisku vrijednost u odnosu na dolar zbog sve većeg straha od britanske ekonomije nakon što je vlada objavila ogromno smanjenje budžeta, javlja BBC.

Prodaja obveznica je uslijedila jer su tržišta dionica širom Azije i Evrope ponovo u padu zbog sve većeg očekivanja da će povećanje kamatnih stopa centralne banke kako bi se suzbila brza inflacija dovesti do duboke i bolne recesije.

Zvaničnici u nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Britaniju, Švicarsku i Švedsku, najavili su još povećanja troškova zaduživanja.

Ovi potezi su ponovo doveli tržišta dionica duboko u minus nakon što su zvaničnici ponovili svoju usredotočenost na borbu protiv inflacije, čak i ako to znači izazivanje recesije.

Ali najveća žrtva ove sedmice bila je funta, koja je pala ispod 1,10 dolara po prvi put od 1985. godine u trenutku kada je novi ministar finansija Kwasi Kwarteng objavio svoj kontroverzni mini-budžet.

Također, funta je pala na dvogodišnji minimum u odnosu na euro, iako je jedinstvena valuta i dalje pod pritiskom u odnosu na dolar, i na nivou je iz 2002. godine.

Sada, analitičari upozoravaju da bi funta mogla još više padati.