Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

British Airways nastavlja s letovima za Iran

British-Airways

British Airways nastavit će s direktnim letovima za Teheran od jula, obnavljajući veze s iranskom prijestonicom nakon ukidanja sankcija.

Britanski avioprevoznik slijedio je Air France-KLM u namjeri da ponovo uspostavi letove prema Teheranu nakon što je Iran ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija SAD-a, EU-a i Ujedinjenih nacija u januaru.

Sporazum je pojačao nade da bi Iran mogao osigurati strana ulaganja za zemlju od 80 miliona stanovnika nakon što je predsjednik Hassan Rouhani posjetio Evropu prošle sedmice.

British Airways prvobitno će imati šest letova sedmično prije nego što pređe na svakodnevne letove s londonskog aerdroma Heathrow u zimu 2016.

– Nedavno ukidanje sankcija otvara uzbudljive nove perspektive za Iran kao turističku destinaciju s bogatim naslijeđem, jedinstvenom arhitekturom i hranom svjetske klase koji pozicioniraju Teheran kao popularnu turističku destinaciju za 2016.- izjavio je Neil Cottrell, čelnik mreže planiranja British Airwaysa, prenosi agencija Reuters.

Britanska aviokompanija tvrdi da ima dug historijat letova prema Teheranu a prvi takav let prema iranskoj prijestonici obavila je u 1946. Ona je prekinula redovne letove 2012. godine zbog komercijalnih i političkih razloga.

Britanija je ponovo otvorila ambasadu u Teheranu u augustu prošle godine, skoro četiri godine nakon što su demonstranti upali u njenu zgradu.

Iran nakon ukidanja sankcija na putu je da postane unosno tržište za zapadne proizvođače aviona. Iran je pristao prošle sedmice da kupi 118 Airbus aviona vrijednih 27 milijardi dolara, među kojima i desetak aviona superjumbo A380.