Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brkić: Članstvo u WTO-u među prioritetima vanjske politike BiH

zmvpBrkic_ gendirWTORobertoAzevedo

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se u četvrtak u Ženevi sa generalnim direktorom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Robertom Azevedom.

Brkić je zahvalio Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i generalnom direktoru Azevedi na podršci tokom procesa pristupanja Bosne i Hercegovine toj organizaciji. Istaknuo je uvjerenje da će uz nastavak potpore WTO-a i država s kojima BiH vodi bilateralne pregovore o pristupu tržištu, Bosna i Hercegovina uspjeti da postane punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije do 11. Ministarske konferencije WTO, koja će biti održana od 10. do 13. decembra ove godine u Buenos Airesu u Argentini.

Također je obavijestio o intenzivnim aktivnostima koje BiH poduzima s tim ciljem, te informirao da bi ubrzo trebala biti završena i zadnja obveza iz Zakonodavnog akcionog plana pristupanja WTO-u, usvajanjem amandmana na Zakon o unutarnjoj trgovini Federacije BiH. Također bilateralni pregovori sa Brazilom, Ukrajinom i Ruskom Federacijom oko određenih tarifnih kvota su ponovno intenzivirani na osnovu izmijenjenih bilateralnih ponuda koje je BiH uputila u ožujku ove godine.

Naglasio je da je članstvo u WTO-u oduvijek bilo među prioritetima vanjske politike BiH i sastavni dio ukupnih strateških ciljeva za postizanje ekonomske stabilnosti i unapređenja integracionih procesa u regiji. Istaknuo je spremnost BiH da iskoristi pozitivni momentum u pogledu europskih integracija kako bi se ubrzao i prijem u članstvo u WTO. Dodao je da je BiH spremna intenzivirati aktivnosti i dovršiti pristupni proces, uz nastavak potpore WTO-a, osobito u bilateralnim pregovorima o pristupu tržištu s Brazilom, Ukrajinom i Ruskom Federacijom, kako bi preostala otvorena pitanja bila riješena u najkraćem mogućem roku.

Generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije Roberto Azeveda je zahvalio na posjeti zamjenika ministra Brkića, te potvrdio da WTO ima interes za što skorije okončanje pristupnog procesa BiH. Iskazao je zadovoljstvo aktivnostima u BiH na ispunjavanju preostalih uvjeta za sticanje članstva, kao i zbog napretka u procesu regionalnih integracija, koje WTO podržava.

Zajednički je konstatirano da bi BiH mogla postati članicom WTO-a do 11. Ministarske konferencije WTO, koja će biti održana od 10. do 13. decembra ove godine, ukoliko nastavi raditi postignutom dinamikom, proaktivnim ispunjavanjem prioriteta, posebice u pregovorima sa Brazilom, Ukrajinom i Ruskom Fedracijom.

Generalni direktor je naglasio da BiH može u potpunosti računati na podršku WTO i u narednoj fazi pregovora u cilju što skorijeg sticanja članstva u WTO.

Sastanku je prisustvovala i stalna predstavnica BiH pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi veleposlanica Lucija Ljubić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.