Biznis

Brnabić: Srbija u Budimpešti “zagrizla najveći dio kolača”

28/11/2017

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je kako su veoma važne sve investicije koje je Srbija ugovorila na summitu “16 + 1” u Budimpešti, a u tom smislu posebno je istaknula modernizaciju pruge Beograd–Budimpešta.

Srbija dugo, ozbiljno i pažljivo pregovora o uvjetima pod kojima se zadužuje, kazala je Brnabić za RTS te naglasila kako je ponosna na to što je Srbija “zagrizla najveći dio kolača” u Budimpešti, odnosno ugovorila najviše investicija u okviru suradnje “16 + 1”.

“Mislim da su te investicije važne, teško bi mi bilo da kažem koje su najvažnije od njih”, rekla je.

Podsjetila je da su u Budimpešti potpisana četiri ugovora i to o izvozu goveđeg mesa u Kinu, za izgradnju dionice Preljina–Požega, izgradnju toplodalekovoda Obrenovac – Novi Beograd i prečišćavanju otpadnih voda u Beogradu.

Kada je riječ o uvjetima zaduživanja, Brnabić je naglasila kako Srbija dugo, ozbiljno i pažljivo pregovora o uvjetima pod kojima se zadužuje.

“Ti uvjeti su bolji nego ranije kada se Srbija zaduživala po stopama od preko šest-sedam posto”. U zavisnosti od kredita, sada se zadužujemo s grejs periodom između pet i sedam godina, sa stopom između dva i 2,5 posto, negdje i ispod dva posto. To je jedno dobro, ozbiljno zaduživanje koje nećemo imati problema vraćati”, rekla je Brnabić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.